Som barn fandt Jan sølvmønter under kirkegulvet: 60 år senere tager sagen en uventet drejning

Emil Martesen

44 uger siden

|

20/03/2024
Udland
Foto: Wikimedia Commons / OBS: Genrefoto
Foto: Wikimedia Commons / OBS: Genrefoto
60 år senere tager sagen en uventet drejning.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

En eventyrlig barndomsudflugt under gulvbrædderne i Edøy Kirke i 1964 førte til et utroligt fund for Jan Gunnar Fugelsnes og hans bror – et fund, der først blev offentliggjort seks årtier senere.

Drengene, drevet af barnlig nysgerrighed og jagten på skatte, opdagede 14 sølvmynter, skjult under kirken, der engang havde tjent som et lager for ammunition af nazisterne under Anden Verdenskrig:

"Vi var bare børn på skattejagt under kirken, vi var ikke klar over, hvor sjældne mønterne var", forklarede Jan Gunnar Fugelsnes ifølge foxnews.com, og fortsatte:

"Derudover fandt vi tre beslag, en ravperle og ni nåle den dag".

De fundne mønter, gemt omhyggeligt i en gul Kodak diasskuffe, har ligget urørte indtil efteråret 2023, da han valgte at bringe dem frem i lyset. Forskere ved Linköpings Universitet har bestemt, at nogle af disse mønter kan dateres tilbage til det 13. århundrede, under Kong Magnus VI's regeringstid.

Men det stopper ikke her.

En nyere mønt tilhører Christian I's æra, der regerede Norge fra 1450 til 1481.

Arkæologerne spekulerer på, at mønterne og de ledsagende genstande, som inkluderer tre fittings, en ravperle og ni nåle, muligvis stammer fra en gravhøj placeret under kirkegulvet i middelalderen, cirka mellem 1200-1300.

Fundene, beskrevet som 'utrolig sjældne' af Carl-Fredrik Wahr-Hansen Vemmestad, en amtets arkæolog, kaster lys over det middelalderlige liv i Edøy.

Det faktum, at disse mønter nu anses for at være norsk regeringsejendom i henhold til landets kulturarvslov, understreger vigtigheden af at bevare sådanne historiske artefakter:

"Vi er meget glade for, at Jan Gunnar lod os overtage disse mønter, så de kan bevares på en sikker måde og sikres for fremtiden," lyder det fra Carl-Fredrik Wahr-Hansen Vemmestad.