Antallet af kvindelige pilgrimme på Camino de Santiago har aldrig været højere, men for mange har den populære pilgrimsrejse i Spanien, Portugal og Frankrig en mørk bagside.
Det skriver The Guardian
Flere kvinder har de seneste år rapporteret om ubehagelige oplevelser og chikane, særligt på øde strækninger langs ruten. Fra mænd, der blottede sig til påtrængende kommentarer og endda forsøg på at tvinge kvinder med i biler, beskriver pilgrimmene, hvordan isolationen kan føre til følelsen af sårbarhed.
“Det var skræmmende,” fortæller Rosie, 25, som i sommer blev konfronteret med en blottende mand i Portugals skovområder.
Hun følte sig fuldstændig alene og blev hurtigt mindet om de ekstra udfordringer, der følger med at være kvindelig pilgrim.
“Caminoen er fantastisk og udfordrende, både fysisk og mentalt, men som kvinde står man overfor en ekstra sikkerhedsrisiko,” forklarer hun.
Antallet af pilgrimme, der årligt går de forskellige Camino-ruter, er steget markant de seneste år. Ifølge repræsentanter for den spanske centralregering i Galicien var over 230.000 af sidste års pilgrimme kvinder.
Den stigende popularitet blandt kvindelige vandrere har dog også medført flere rapporter om uønskede møder, som i nogle tilfælde har ført til patruljering fra Guardia Civil.
Den spanske regering har siden 2021 iværksat en sikkerhedskampagne med 1.600 støttepunkter i Galicien, hvor kvinder kan få information og kontakte nødtjenester.
For kvindelige pilgrimme, der går alene, kan bekymringen over at blive udsat for chikane fjerne noget af glæden ved rejsen.
Marie Albert, journalist og feministisk forfatter, mener, at emnet alt for ofte bliver overset. “Der er en tavshed omkring de risici, som kvindelige pilgrimme møder, og ruterne beskrives ofte som sikre for kvinder,” siger hun.
For nogle kvinder endte oplevelserne med at blive meldt til politiet, men med få sager, hvor gerningsmændene blev fundet.
Mangel på data og konkret opfølgning er et problem, og flere initiativer har opfordret kvinder til at bruge appen AlertCops for hurtig kontakt til politiet.
En balance mellem oplysning og alarm er vigtig, men mange mener, at situationen nu kræver en mere effektiv indsats.