Rusland melder ud: Sådan kan konflikten få en ende

Mathias Busekist

141 uger siden

|

10/03/2022
Udland
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er 15 dage siden, at Rusland begyndte sin invasion af Ukraine, og konflikten kan få en ende, hvis Vladimir Putin og Volodymyr Zelenskyj når frem til en aftale.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Vladimir Putins militæroperation koster fortsat dyrt, da antallet af dræbte stiger dagligt. 

Viceborgmesteren i Mariupol kunne i dag blandt andet fortælle, at 1.200 er blevet dræbt som følge af beskydningen.

Han tilføjede, at 47 af disse lig var blevet begravet i en massegrav.

Der har været drøftelser i gang siden konfliktens første dage, men uden resultat.

Mens invasionen har resulteret i tusindvis af ofre, historiske sanktioner og fornyet atomar paranoia, er Putins krav til Ukraine enkle.

Foto: Shutterstock

Siden Sovjetunionens opløsning har spændingerne mellem Rusland og Ukraine været store.

Dette skyldes til dels, at Ukraine genvandt sin uafhængighed, mens andre nationer, der tidligere hørte under Sovjetunionen, tilsluttede sig NATO's forsvarsalliance.

Putin indtager imidlertid en hård holdning mod Ukraines medlemskab af NATO, som han siger ville udgøre en "åben trussel mod Ruslands sikkerhed".

I de seneste otte år har Moskva været klar med hensyn til sin holdning til NATO's tilstedeværelse i Østeuropa: Ukraine og andre tidligere sovjetrepublikker bør nægtes medlemskab.

Dette er blevet gentaget af Rusland i løbet af de seneste 14 dage, og Kremls talsmand Dmitrij Peskov har hævdet, at Ukraine har fået at vide, at "alt dette kan stoppes på et øjeblik", hvis landet opfylder nogle nøglebetingelser.

"Vi er virkelig ved at afslutte afmilitariseringen af Ukraine. Vi vil afslutte den. Men det vigtigste er, at Ukraine ophører med sine militære aktioner. De skal stoppe deres militære aktioner, og så stopper beskydningen," siger Dmitrij Peskov ifølge The Independent, som efterfølgende tilføjer:

"Ukraine skal anerkende, at Krim er russisk territorium, og at de er nødt til at anerkende, at Donetsk og Luhansk er uafhængige stater. Og det er det hele. Så vil det hele stoppe."

Foto: Shutterstock

De såkaldte separatistiske republikker Donetsk og Luhansk blev formelt anerkendt af Putin fra starten af invasionen, hvilket vakte frygt for, at han ville forsøge at orkestrere et påskud for krig - en frygt, der hurtigt blev mere intens.

Ukraine sagde oprindeligt, at man ikke var villig til at gå på kompromis med NATO, men Zelenskyj ser ud til at have gjort store fremskridt med hensyn til EU-medlemskab.

"Med hensyn til NATO er jeg for længst faldet ned efter at have forstået, at NATO ikke er parat til at acceptere Ukraine," sagde han til ABC News.

"Alliancen er bange for kontroversielle ting og bange for en konfrontation med Rusland", tilføjede han og sagde, at han ikke ønsker, at Ukraine skal "ned på knæ og tigge".

Volodymyr Zelenskyj siger, at han er villig til at diskutere og indgå kompromiser med Rusland om Donetsk og Luhansk' status, men han vil ikke acceptere et ultimatum.