Ifølge NBC blev søgsmålet anlagt ved US District Court for Northern District of California på vegne af Alexis Spence, der oprettede sin første Instagram-konto, da hun var 11 år gammel, uden sine forældres samtykke.
Hun overskred dermed Instagrams, der er ejet af Meta - tidligere kaldt Facebook - regler, da man skal være fyldt 13 år for at bruge det sociale medie.
Familien mener alligevel, at det er Instagrams skyld, da hun med det samme blev bombarderet med indhold, der glorificerede tynde kroppe og anoreksi, hvilket skulle have medført, at hun udviklede en "afhængighed" af Instagram.
Som følge af hendes algoritme fik hun også vist billeder og videoer af undervægtige modeller, usunde spisevaner og indhold omhandlende spiseforstyrrelser.
Dette førte hende efterfølgende ned ad en vej med angst, depression, spiseforstyrrelser, selvskade og selvmordstanker - tanker, som familien hævder, hun aldrig før har haft.
Forældrene, Kathleen og Jeffrey Spence, hævder, at Alexis var et "selvsikkert og lykkeligt" barn, inden hun oprettede en Instagram-konto.
Alexis er nu 19 år gammel, og til trods for, at hun har overvundet utallige psykiske problemer, gennemgået "professionel rådgivning, indlagte programmer og ambulante programmer", vil hun sandsynligvis have brug for løbende medicinsk behandling for at sikre, at hun ikke får tilbagefald.
Prioriterer indtjeningen
Matthew Bergman, der er grundlægger af Social Media Victims Law Centre - afdelingen, der har indgivet søgsmålet - sagde, at Meta Corporation "konsekvent" sætter indtjeningen højere end mindreåriges sikkerhed.
"Meta har konsekvent og bevidst sat sin egen profit over sundheden for teenagere og mindreårige," siger han og tilføjer:
"Disse dokumenter, herunder nogle, der ikke tidligere er blevet offentliggjort, viser, at Metas ledelse vidste, at Instagram skader børn, men at de bevidst og hensynsløst valgte profit frem for menneskeliv."
"Den sociale mediegigant brugte millioner af dollars på at forske i og udvikle funktioner til at tiltrække og fastholde en konstant strøm af mindreårige til trods for at være blevet advaret af Meta-medarbejdere om, at det kan være vanedannende og skadeligt for brugerne."
I oktober var Mark Zuckerberg, Metas administrerende direktør og grundlægger, ude at forsvare Instagram.
Han udtalte, at Instagram ikke var skadeligt for mindreårige brugere, og at især piger har været ude at sige, at Instagram har "gjort vanskelige tider bedre snarere end værre".