Det mest sjældne pas er så eksklusivt, at der kun findes tre i verden

Emil Ryttergaard

392 uger siden

|

12/06/2017
Udland
Foto: Arkivfoto
Foto: Arkivfoto
Der findes et pas, der er så sjældent, at kun de færreste lande tillader indrejse på det. Der findes kun tre personer i hele verden, der har det eksklusive røde pas.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Når man står i sikkerhedskontrollen i lufthavnen og skal afsted mod sydligere himmelstrøg, så er der én ting, som alle danskere med garanti har med i håndbagagen. 

Det rødbedefarvede pas med den guldfarvede skrift er nødvendigt, hvis man vil ud i verden, og derfor har mange borgere været en tur på kommunen og bestilt et nyt pas inden afrejse.

Men det er langtfra alle borgere, der har samme lette adgang til et nationalt pas, og der findes et pas, der er så sjældent, at kun tre mennesker har det, skriver Independent

'Sovereign Military Order of Malta' eller blot 'Order of Malta' er en religiøs orden, der udspringer fra den katolske kirke og har hovedsæde i Rom. 

Ordenen blev stiftet i år 1099 i Jerusalem og er en af verdenens ældste ridderordener. I dag arbejder ordenen som en godgørende organisation, der yder bistand og hjælp til syge, hjemløse, handikappede og andre, der har brug for humanitær assistance. 

Ordenen består af 13.500 mand og kvinder, der anskues som riddere og adelige kvinder, og ordnen har særstatus i FN, hvilket betyder, at den har sin egen valuta, poststempler og pas, hvilket de tre øverste medlemmer ejer. Ikke andre.

Her er det kun den øverste leder, Stormesteren, og den allerøverste ledelse, der har det særlige pas, og derudover har de 12 øverste ledere fået udstedt midlertidige pas for deres femårige regeringsperiode. 

Ordenen er blandt verdenens ældste ridderordner, og tæller 13.500 riddere og noble kvonder. Foto: Shutterstock

Det inkluderer ordenens svar på statministeren, social- og sundhedsministeren og forsvarsministeren, der anses som de øverste poster i ordenen. 

Sådan ser verdens mest sjældne pas ud. Foto: Wikimedia

Desuden har ordenen over 25.000 ansatte, hvilket inkluderer socialrådgivere, sygeplejersker og læger. 

Men modsat Danmark, Sverige og alle andre lande, så er det røde og meget sjældne pas ikke forbundet til et land, da den religiøse orden ikke har noget territorie, og dermed ikke noget land med grænser i gængs forstand. 

Ordenen har officielt hovedsæde i Rom, men har et tæt forhold til Malta, hvor de benytter bygningen Fort Saint Angelo i byen Birgu. 

Fortet Saint Angelo er ordenens hovedkvarter på Malta, hvor medlemmer fra ordnen kan bo. Foto: Shutterstock

Ordenen havde tidligere belejret Malta, men blev smidt på porten i 1798. Siden har de dog fået lov at opholde sig på øen igen, på den maltesiske regerings nåde. 

Ved fortet svajer det maltesiske flag sammen med organisationens flag, der minder utroligt meget om det danske - men der er altså ingen forbindelse. 

Ordenens flag minder umiskendeligt om Dannebrog. Foto: Shutterstock