Sundhed er typisk noget med vægt.
Man kigger sig i spejlet og er ked af sin dobbelthage eller dellen på maven, men sundhed handler ikke kun om vægt. Den rette kost kan gøre stor forskel, når det handler om at fungere godt i hverdagen, og visse typer mad kan endda være rigtig dumme at indtage lige inden sengetid.
Maden påvirker også hjernen, og faktisk kan man vinde ekstra hjernekræfter og undgå kroniske og farlige sygdomme, hvis man vælger en af disse typer madvarer, skriver netmediet Byrdie.
1. Farverige frugter
Den er god nok. Farverige former for frugt har en helt særlig effekt på hjernen, da mange de mest sprudlende frugter har en ting til fælles.
Blåbær er naturens vitaminpille. Foto: Shutterstock
De indeholder antioxidanten lutein, hvor videnskabelige undersøgelser har påvist, at lutein har en yderst gavnlig effekt på synet, og en ny undersøgelse har endda påvist, at antioxidanten faktisk også styrker hukommelsen.
Skal man vælge en frugt, der bare giver hjernen godt brændstof, så er det den velkendte klassiker i form af blåbær, der er naturens vitaminpille og indeholder samtlige gode antioxidanter, fibre og k- og c-vitamin. Og så er blåbær også lækkert i yoghurten om morgenen.
2. Grønne blade og broccoli
Broccoli kan hurtigt dele vandene og ødelægge den gode stemning rundt om spisebordet. Men forskerne peger alligevel på, at broccoli er noget af de bedste man kan putte i munden, sammen kål, romaine salat og bladbeder.
Her hedder stoffet i de ualmindeligt sunde madvarer zeaxanthin, der får hjernen til at arbejde bedre.
I kombination med lutein får de to stoffer hjernen til at opfange og behandle indtryk samt huske optimere hukommelsen. For at holde hjernen i absolut perfekt form, behøver du ikke kæmpe dig igennem bjerge af kål. En portion svarende til en kop dampet kål af din favorittype er nok til at holde hukommelsen skarp.
Det er ikke for noget for alle, men broccoli er bare hjernemad. Foto: Shutterstock
3. Gurkemeje og peber
Er man fan af indisk mad eller karryretter, så er man i forvejen med til at holde hjernen skarp. For i karry er det knaldgule farve- og smagsstof gurkemeje med til at holde infektioner for døren - også i hjernen.
Kombineret med friskkværnet, sort peber, så danner de to krydderier et sandt tæskehold i kroppen, der via blodbanerne renser ud i hjernen.
Gurkemeje er ikke bare sundt, det er meget lækkert i wokretter. Foto: Shutterstock
Krydderierne har nemlig vist sig, at have en positiv effekt på plak i hjernen, der forårsager demens, og har endda vist sig nyttig til at behandle depression.
Spiser man desuden mere fisk og nødder, frø eller avocado, så har man på kort tid en toptunet hjerne, der bedre kan fungere som en velsmurt Formel 1 bil og drøner afsted. Men der findes også tre ting, som man bør holde sig fra, hvis man vil passe på sin hjerne.
1. Sukker
Det er en klassisk synd, som mange ikke helt kan stoppe med at hælde i kaffen eller indtage i form af en Snickers eller cola på farten. Foruden de ekstra kalorier, så øger store mængder sukker også risiko for at hjernen udvikler demens, blodpropper eller angst.
Forskningen har nemlig vist, at centrale dele af hjernen ‘svulmer op’ og bliver betændt af for meget sukker, hvilket nedsætter regnekraften i overetagen betydeligt. Her kan man måske overveje at tage en pose blåbær med i stedet?
Den klassiske synd sukker er heller ikke god for din hjerne. Foto: Shutterstock
2. Det meget farlige fedt
Transfedtsyrer er ikke særlige gode for hjernen, og siden 2004 er transfedt i fødevarer blevet strengt reguleret i Danmark. Det er særligt fastfood, snacks og margarine i bagværk, der skaber problemer for hjernen.
Indtaget af fedtsyrerne kobles oftest sammen med udviklingen af Alzheimers, og hjerneforskningen har også vist, at folk der indtog de skadelige fedtsyrer ganske enkelt udviklet mindre hjerner senere i livet.
Siden af transfedtsyrer er blevet reguleret kraftigt, så er brugen af transfedt barberet kraftigt ned i Danmark, men derfor er det stadigvæk en god ide at springe den allerværste trang til fastfood over.
Pas på kødet og køb lidt dyrere og økologisk kød. Foto: Shutterstock
3. Fede kødprodukter
Spiser man kød, så er det vigtigt, at man justerer sit behov efter pengepungen og kigger nøje på fedtprocenten. For man risikerer at indtage for meget fedt kød, hvor de animalske mættede fedtsyrer ikke gør hjernen nogen tjenester, hvis man får for meget.
En undersøgelse har vist, at de mættede fedtsyrer fra kød og pålæg kan hæmmer hjernens mulighed for lærer nyt og forme nye minder - allerede ti minutter efter man har lagt bestikket på tallerknen.
Forskerne anbefaler, at man gør kødet til en mindre del af måltidet, vælger kød fra øko eller fritgående dyr, hvor indholdet af omega-3 fedtsyrer (denne gode type fedt, som fisk er proppet med) er højere.
Læs også
Valnødder - Forskere så nærmere på nøddernes effekt på vores sundhed og kom frem til en ekstraordinær opdagelse. Derfor er valnødder godt for dit helbred.
Chiafrø - Der er mange sunde grunde til at spise chiafrø. Vi har samlet en række sundhedsmæssige fordele ved de små frø.
Kiwi smager herlig friskt, men det er ikke det eneste den grønne frugt kan. Der er nemlig flere sundhedsmæssige grunde til, hvorfor kiwi bør være en del af din daglige kost.
Mandler - Mandlen er en sund, lækker og populær nød. Men der er også mange kalorier i mandlen, så du bør spise den i kontrollerede mængder.Dagens.dk har samlet en række grunde til, at mandler er sunde for din krop.
For flere interessante sundhedsartikler, så besøg vores guide her.