Smerter i lænden

webmaster

331 uger siden

|

02/07/2018
Sundhed
Smerter i lænden
Her du ondt i ryggen? Her kan læse om årsager på lændesmerter og hvad du kan gøre mod smerter i lænden.
Rygsmerter er en folkesygdom og næsten alle danskere oplever i løbet af deres liv smerter i lænden, eller andre dele af ryggen. Her kan du læse om årsager til ondt i ryg og lænd og hvordan man kan forebygge og behandle rygsmerter.

Dagens topnyheder

At have smerter i lænden er en ubehagelig oplevelse, som næsten 80% af danskerne må døjes med i løbet at deres liv. Rygsmerter er i langt de fleste tilfælde ikke alvorlige, og de forsvinder heldigvis igen efter kort tid. 

Daglig motion og fysisk aktivitet kan være med til at forebygge rygproblemet, og rygøvelser kan yderligere afhjælpe rygproblemer.

Lændesmerter er også kendt under navne som hekseskud, facetsyndrom, lumbago, myoser eller ganske enkelt, smerter i lænden.

Smerter i lænden

Definitionen af lændesmerter er ubehag eller smerter, der befinder sig i området mellem bunden af det nederste ribben, og det allernederste af ballen. Smerter i lænden kan være alt fra meget milde, til meget voldsomme. Hvis smerterne lige er opstået, kalder man dem akutte, mens de længerevarende smerter, kaldes for kroniske lændesmerter. 

Hvis man oplever så stærke smerter at ens ben bliver følelsesløse, eller man ikke kan holde på vandet, så skal man søge læge eller skadestue omgående. 

Det er ofte meget vanskeligt at finde den præcise årsag til lændesmerter, og det lykkedes kun i 25 procent af tilfældene. Derfor kalder man disse smerter for uspecifikke eller funktionsbetingede, da de opstår i muskler, led og nerver i og omkring rygsøjlen.

Bevæg dig selvom du har lændesmerter

Selvom man har stærke lændesmerter, skal man så vidt det er muligt undgå at ligge for længe i sengen, Det anbefales således, at man maksimalt ligger i sengen 1-2 dage hvis man har kraftige smerter, da det forsinker helingen og gør muskulaturen svagere.

Det er meget vigtigt at man starter på sine dagligdags aktiviteter, selvom man forsat har smerter, det det er en indikation af man bruger den skadede del af ryggen. Det er helt afgørende at man gør det, da det forhindret, at ryggen bliver helt stiv.

Undersøgelser har vist, at jo før man starter med fysisk aktivitet, jo før bliver man rask. Det anbefales således, at man bør komme så hurtigt tilbage på arbejde som det er muligt, på trods af man har smerter i ryggen.

Når de værste smerter er ovre, skal man begynde at træne. Det anbefales at man træner kondition, samt øvelser der styrker din ryg om mave. Det giver dig nemlig øget blodstrømning i sener og muskler og derved får du bedre reparationsevne.

Selv for personer med kroniske rygsmerter, vil fysik træne hjælpe. Det kræver dog mod og udholdenhed at komme i gang, men det kan stærkt anbefales.

Hvordan behandles smerter i lænden?

Hvis man har kraftige rygsmerter, kan smertestillende medicin være nødvendigt. Man vil nok i første omgang starte med præparater som paracetamol og eventuelt NSAID’s, der udover den smertestillende effekt, også virker dæmpende på den irritation der kan opstå.

Hvis der opleves meget stærke smerter, kan det i visse tilfælde være nødvendigt med morfinlignende medicin. Men man skal være meget forsigtigt med denne type medicin, da den kan være stærkt vanedannende.

Men heldigvis kan en varmepude eller en ispose også hjælpe i nogle tilfælde. Man må højst anvende en varmepude eller en ispose i 20 minutter ad gangen, hver anden time, og ikke om natten.

Sommetider kan en kiropraktorbehandling være løsningen på ens smerter i lænden, men behandlingen bør ikke strække sig særlig længe. Hvis du ikke oplever forbedringer efter 4-5 behandlinger, frarådes det at man forsætter.

Det er dog vigtigt at huske på, at langt de fleste smerter i lænden, i langt de fleste tilfælde forsvinder fuldstændigt i løbet af nogle uger

Hvis du er i tvivl, skal du søge læge

Det er meget vigtigt du søger læge hvis du oplever nogle af disse symptomer:

  • Har voldsomt ondt i lænden, eller du er utryg ved dine rygsmerter
  • Bliver kræftesløs i benene
  • Føler dig syg eller oplever uforklarligt vægttab
  • Ikke kan gå på arbejde pga. ondt i lænden, og derfor behøver en hel-/delvis sygemelding

 Hvis du oplever disse symptomer, skal du akut tage på skadestuen og søge akut læge:

  • Får svært ved at holde på/lade vandet
  • Bliver følelsesløs i huden på indersiden af lårene
  • Ovenstående kan skyldes en stor diskusprolaps, der skal opereres indenfor 24 timer.