Ondt i kæben

webmaster

264 uger siden

|

23/10/2019
Sundhed
Ondt i kæben
Derfor har du smerter i kæben.
Der er god grund til at tage affære ved ondt i kæben, da det kan hæmme evnen til at spise og smerten kan stråle ud til andre steder i kroppen. Se, hvad kæbeproblemer kan skyldes her.

Dagens topnyheder

At have ondt i kæben kan i bedste fald være irriterende og i værste fald påvirke dagligdagen, indtagelse af føde og nattesøvnen, så der er god grund til at gøre noget ved problemet hurtigst muligt.

Ømhed i kæben kan brede sig til både øre og ansigt og er mest udbredt blandt kvinder, selvom det selvfølgelig kan ramme begge køn og alle aldre.

Ondt i kæben

Når man har ondt i kæben, kan det skyldes flere forhold. Problemet kan for eksempel skyldes selve kæben, muskulaturen eller sygdomme i tænder og mund eller i bihuler. Det er ikke usædvanligt at være lidt øm i kæben, men når man har direkte ondt i kæben, kan det skabe flere problemer i hverdagen.

Følgende kan tilstande kan være årsag til ondt i kæben:

  • Betændelse i bihuler
  • Betændelse omkring tænder
  • Forstrukket muskulatur
  • Kæbeled delvist ude af led

Behandling af ondt i kæben foregår for det meste med smertestillende medicin og i de påkrævede tilfælde antibiotika.

De hyppigste årsager til smerter i selve kæben

Dårligt fungerende kæbeled

Har du ondt i kæben og ømme tyggemuskler, og forværres tilstanden, når du gaber eller tygger, kan der være tale om et dårligt fungerende kæbeled.

 Andre symptomer kan være at kæbeleddet knaser eller klikker, og i sjældne tilfælde kan du opleve at kæbeleddene kan låse. 

Hvorfor problemet opstår, vides ikke, men det forsvinder som regel af sig selv.  Det kan tage flere uger, inden smerterne er helt væk, men det er muligt at det med at kæbeleddet klikker kan gå hen og blive et kronisk problem.

Kæbeled delvist ud af led

Den allerhyppigste årsag til ondt i kæben er, at kæben er mere eller mindre ude af led. Det kan for eksempel skyldes slappe ledbånd ved kæbeleddet som følge af en tidligere skade. Ledhovedet kan derfor glide ud af stilling, eller selve ledskiven kan komme i klemme.

Når det sker, kan der være problemer med at åbne og lukke munden og at kæben låser.

Ledbetændelse

Ledbetændelse ses typisk i forbindelse med gigtsygdomme og slidforandringer i leddene. Tilstanden er sjælden i kæben, men kan opstå i hele kroppen og dermed også i kæbeleddet.

Forstrukket muskulatur i kæben

Alle steder i kroppen, hvor der er ledbånd, kan man være uheldig at forstrække eller forstuve dem. Kæben er ingen undtagelse. Det gør ondt, men der er ikke så meget andet at gøre end at spise blød mad i en periode, der ikke kræver, at der gabes for højt eller skal tygges for meget.

Stramme og ømme kæbemuskler

Stress og anspændthed kan sætte sig i kæbens muskulatur og give stramme og ømme kæbemuskler. Muskelspænding kan også føre til, at man skærer tænder, hvilket også belaster kæbeleddene.

De hyppigste årsager til kæbesmerter, der ikke direkte involverer kæben

Betændelse i bihulerne

Ved langvarige forkølelser er der risiko for, at der opstår betændelse i bihulerne.

Symptomerne er feber samt en trykken eller direkte smerter omkring næsen eller i kæben. 

Det er altså ikke kæben som sådan, der er noget galt med her, men der er en masse trykken i hovedet, der påvirker den, og derfor får man følelsen af, at man har ondt i kæben.

Betændelse i tandkødet

Betændelse i tandkødet kan ud over blødende tandkød og dårlig ånde også udvikle sig til en regulær tandbyld, der giver ondt i kæben og hævelser og feber.  

Både betændelse i tandkødet (gingivit) og tandløsningssygdom (paradentose) kan give anledning til kæbesmerter.

Hul i tænderne

Ved huller i tænderne eller tandkaries som er den faglige betegnelse, er der opstået bakteriesygdom i tænderne, der nedbryder tanden.

Smerter i kæben opstår, når kariesangrebet er så fremskredent, at det fører til en betændelsesreaktion, og det kan udløses af både kulde, varme og ikke mindst søde sager.

Sygdom i ansigtsnerven

Den medicinske betegnelse for sygdom i ansigtsnerven er trigeminusneuralgi og tilstanden forekommer oftest hos mennesker, navnlig kvinder, der er fyldt 50 år.

Sygdommen viser sig som anfald med en kraftig smerte i den ene side af ansigtet. Anfaldet varer få sekunder og føles som elektriske stød. 

Uanset, hvad der er årsag til ondt i kæben, bør man i en periode forsøge at reducere brugen af kæbeleddet og de dertilhørende muskler.

Det vil sige, at du skal spise mad, der ikke kræver alt for meget tyggearbejde, og forsøg ikke at gabe.