Resultaterne i en ny norsk undersøgelse er entydige: Høje niveauer af D-vitamin giver en større chance for overlevelse for patienter med lymfe-, tyktarms- og brystkræft. Men særligt for patienter med lungekræft er undersøgelsens resultater opløftende, selvom det ikke er mange, der overlever lungekræft.
Ifølge forsker Trude Eid Robsahn, som stod for undersøgelsen og som er forsker ved det norske 'kreftrrgisteret', så kan et større D-vitamin-niveau øge livslængden med op til et år for lungekræftpatienter. Det fortæller hun til NRK.
Forskningen er udeover der blodprøver, der er taget i forbindelse med diagnosern, også baseret på ældre blodprøver fra kræftpatienter.
Lungekræftpatient Pål Røsand fik ter til seks måneder at leve i, men det er nu tre et halvt år siden. Han fortæller til NRK, at han får kontrolleret sit D-vitaminniveau, hver eneste gang han er på hospitalet og at han spiser fisk og tager sol, når mulighederne er der. Han er optimistisk på kræftpatienternes vegne: "Der sker meget med hensyn til forsknin og medicin, der gør dig optimistisk i forhold til at leve med kræft," udtaler han. "Oplysninger der får folk til at træffe gode og sunde valg med hensyn til diæt og sol er godt. Det er vigtigt, at folk bliver informeret om det."
Solen har i de seneste år skulle tage drøje hug i forhold til hudkræft, men solen er den vigtigste kilde til D-vitamin. Trude Eid Robsahn ser ingen grund til at man skal frygte solen. "Vi skal ikke nægte folk at tage sol, de skal bare undgå at blive forbrændte," siger hun.
Rygning reducerer D-vitaminniveauet
Når man taler om lungekræft, kan man ikke undgå at komme ind på rygning. Det er den mest almindelige årsag til lungekræft. Den nye undersøgelse viser, at rygning har en negativ effekt på flere måder. Ud over alle de almindeligt kendte dårligdomme, så nedsætter rygningen også rygerens D-vitaminniveau, hvilket gør modstandsdygtigheden over kræft endnu ringere.
Selvom undersøgelsen peger på, at et højt niveau af D-vitamin er postivt i forhold til kræftdiagnosen, så viser den ikke, hvordan effekten vil være, hvis man øger D-vitaminindtaget efter kræftdiagnosen. Trude Eid Robsahn fortæller dog, at der er internationale kliniske forsøg i gang, der skal undersøge netop dette forhold.