Nyt dansk studie med stort gennembrud: Kronisk træthed kan afhjælpes ved at indtage…

Nicolai H

2 uger siden

|

04/09/2024
Sundhed
Genrefoto: YURII MASLAK/Shutterstock
Nyt studie fra Institut for Klinisk Medicin viser overraskende resultater.

Dagens topnyheder

Et nyt dansk studie fra Aarhus Universitet har netop kastet lys over et mysterium, der har undret læger i årevis: Hvorfor hjælper B1-vitamin kun nogle patienter med tarmbetændelse og kronisk træthed?

Professor Christian Lodberg Hvas og hans team har svaret – eller i hvert fald et godt bud.

Studiet, offentliggjort af forskerne fra Institut for Klinisk Medicin, peger på, at det er tarmbakterien Faecalibacterium prausnitzii (FP), der spiller en nøglerolle.

FP er nemlig en af de venligtsindede bakterier, der ofte trives i sunde tarme, og det ser ud til, at den kan have en afgørende betydning for, om B1-vitamin virker mod træthed eller ej.

Christian Lodberg Hvas fortæller, at forskergruppen oprindeligt ledte efter det, de kaldte et “træthedsmikrobiom,” men i stedet fandt de ud af noget andet:

"Vi troede, at vi ledte efter et ’træthedsmikrobiom’, men vi fandt i stedet ud af, at mikrobiomet hos trætte patienter i høj grad ligner mikrobiomet hos ikke-trætte," uddyber han til Sjællandske Nyheder.

Det spændende resultat kom fra en undersøgelse af 40 patienter med tarmbetændelse og uforklaret træthed. Halvdelen af deltagerne oplevede en markant forbedring i deres energiniveau efter behandling med B1-vitamin i en periode på fire uger.

Forskerne blev forbløffede over, hvor stor forskel der var mellem dem, der reagerede positivt på vitaminet, og dem, der ikke gjorde – og her begyndte de at kigge nærmere på tarmfloraen.

Selvom FP ser ud til at have en vigtig rolle, er det stadig et mysterium, hvorfor netop denne bakterie påvirker effekten af B1-vitaminet. Er den en slags sundhedsmarkør, eller gør den noget aktivt for helbredet? Svaret er endnu uklart, men forskerne har dog slået fast, at behandlingen er sikker og fri for bivirkninger.

For de patienter, hvor anden forklaring på træthed ikke kan findes, er B1-vitamin nu en anbefalet behandlingsform. Det eneste lille minus?

"Man skal dog acceptere, at thiamin lugter og smager specielt, så ens hænder, urin og sved kommer til at lugte af vitaminpiller med den høje dosis," forklarer Christian Lodberg Hvas.

Studiet er finansieret af Novo Nordisk Fonden og er et samarbejde mellem Aarhus Universitet og DTU Fødevareinstituttet.