Sodavand kan være nok så lækkert, men der er heller ingen tvivl om, at det er mere skadeligt for kroppen end vand. Hvor skadeligt det præcist har været, har dog aldrig været til at sige, og primært har det været forbundet med overvægt og diabetes.
Nu har nye undersøgelser fra Havard Universitet i USA dog taget et skridt nærmere, og de har fundet ud af, at der er en kobling mellem sodavand og sportsdrinks og sandsynligheden for at dø af hjertesygdomme samt bryst og tyktarmskræft.
I en rapport som blev udgivet i mandags i journalen for American Heart Association, fandt forskerne helt præcist ud af, at desto flere søde drikkevarer en person drikker, desto større sandsynlighed er der for at dø af hjertesygdomme, ligesom de fandt ud af, at sukkerholdige drikkevarer giver en moderat højere risiko for at dø af bryst- eller tyktarmskræft.
Light-produkter var ikke nær så farlige
En ting der især debatteres med sodavand, er, hvorvidt light-sodavand er et bedre alternativ til sodavand med sukker. Nogle mener at light-produkterne er mere skadelige, mens andre er af den anden overbevisning. Forskerne fra Havard University bidrager nu til den debat, da de har fundet ud af, at light-produkterne ikke giver den samme risiko.
Forskerne fandt ud af, at personer der byttede de sukkerholdige drikkevarer ud med light-udgaver sænkede deres risiko for at dø. Dog viste undersøgelsen, at kvinder der drak fire light-produkter om dagen havde en større dødelighedsrate end de grupper, der ikke gjorde. Dette var primært på grund af hjertesygdomme.
Undersøgelsen er et såkaldt observationsstudie, hvor forskerne har holdt øje med data fra en gruppe på 120.000 bestående af mænd og kvinder i løbet af de seneste tre årtier. De er derfor klar over, at der er mange ting der kan spille ind i resultaterne, eksempelvis kost og livsstil. De er dog stadig sikre på, at drikkevarer med sukker har en negativ effekt på menneskers helbred.
Ifølge forskerne så anbefaler de, at man slet ikke drikker sukkerholdige drikkevarer, men de fortæller også, at hvis man trækker en til to i løbet af en uge, så er man højst sandsynligt uden for risiko.