Læger siger nej til forsøg med medicinsk cannabis

Emil Ryttergaard

376 uger siden

|

02/10/2017
Sundhed
Mange læger er tilbageholdende med at udskrive medicinsk cannabis. Foto: Shutterstock
Mange læger er tilbageholdende med at udskrive medicinsk cannabis. Foto: Shutterstock
Selvom medicinsk cannabis bliver lovligt at udskrive til flere patiengrupper som smertelindrende middel fra 1. januar 2018, så vil mange læge ikke udskrive en recept.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Flere patientgrupper kan snart få ordineret medicinsk cannabis. Et flertal i Folketinget har vedtaget, at sklerosepatienter, rygmarvsskadede, patienter, som får kemoterapi, og smertepatienter kan bede om det smertelindrende middel fra fra 1. januar 2018.

Der er afsat 22 millioner kroner til en fireårig forsøgsordning, skriver Avisen.dk.

Men det kræver, at lægerne rent faktisk vil udskrive den medicinske cannabis til deres patienter. Og det vil mange praktiserende læger tilsyneladende ikke.

- Der mangler kontrollerede forsøg med medicinsk cannabis. Vi har hverken dokumentation for de gavnlige virkninger eller for bivirkninger.  

- Hvis en patient kommer til mig, så vil jeg sige, at jeg ikke kan påtage mig at udskrive medicinen. Jeg har hverken erfaring fra andre patienter eller et velbeskrevet videnskabeligt grundlag at læne mig op ad, siger Anders Beich, der er formand for de praktiserende lægers videnskabelige selskab DSAM.

Foreningen Cannabis Danmark arbejder på, at flere patienter skal kunne få adgang til medicinsk cannabis, hvor mange medlemmer glæder sig til udsigten for at skifte almindelig smertestillende medicin ud med cannabis.

Men foreningens formand Rikke Jakobsen forstår godt, at lægerne ikke er vilde med ordningen i dens nuværende form. I stedet mener foreningen, at en gruppe udvalgte læger skal tage ansvar, så man får opbygget en gruppe eksperter på området. 

- I andre lande er det ikke alle læger, der udskriver medicinen. Det vigtigste er, at patienterne ved, hvilke læger de kan gå til, og at de læger har den nødvendige viden, siger Rikke Jakobsen. 

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby fastholder, at forsøgsordningen skal gennemføres. Politikerne vil ikke udsætte eller afblæse forsøgsordningen trods lægernes modstand.

- Lægerne skal huske på, at vi med forsøget ser på, om medicinsk cannabis kan hjælpe en række meget syge mennesker med store smerter, som i dag ikke oplever, at de gængse præparater virker, siger Ellen Trane Nørby i en skriftlig udtalelse til Ritzau.

Advarsel: Flere danskere smittes med farlig sygdom i badet