Skal vi have lov til selv at bestemme over vores egen bortgang, når tiden er inde?
Det spørgsmål har optaget mange danskere, der har haft særligt svære sygdomme tæt inde på livet.
I Holland er aktiv dødshjælp fuldt lovligt. Men her er debatten blusset op igen, efter en læge er blevet kritiseret for at holde en patient nede, da dødshjælpen skulle gives, skriver Kristeligt Dagblad.
Den kvindelige patient led af demens, og da den dødelige sprøjte skulle gives, måtte lægen bede familiemedlemmer til den ældre kvinde om at fastholde hende, da den sovemedicin lægen først havde givet kvinden ikke virkede efter hensigten.
Den beslutning bliver lægen nu kritiseret for af det tilsyn, der behandler sager om aktiv dødshjælp i Holland.
- Lægen kunne ikke være ubetinget overbevist om, at det var et frivilligt og velovervejet ønske, lyder det i afgørelsen fra The Regional Euthanasia Review Committees i Holland.
Kvinden havde dog juridisk skrevet under på, at hun ønskede aktivt dødshjælp.
Sådanne foranstaltninger vil flere sager benytte, når ældre lider af demens eller andre aldersbetingede sygdomme, hvor de ikke er klare i hovedet til at træffe afgørelsen selv, siger Scott Kim, der er seniorforsker ved afdeling for bioetik ved USA’s føderale National Institutes of Health.
- Lægen forventede en fremtid, hvor flere patienter med demens vil få aktiv dødshjælp, mens de ikke er beslutningsdygtige selv. I alle retskredse, hvor aktiv dødshjælp er lovligt, er der læger, som er aktivistiske omkring praksis og i forhold til at skubbe grænserne, skriver han i en mail til Kristeligt Dagblad.
Det er altid svært, når folk går bort, og da en mor mistede sin 18-årige søn Daniel, var hun knust. Men tre år senere fik hun et overraskende brev i postkassen.