Kvinder der arbejder mange timer, har større sandsynlighed for at udvikle depression end mænd

Henrik Rothenbücher

298 uger siden

|

27/02/2019
Et nyt studie peger på, at kvinder er langt mere udsatte for at blive ramt af en depression end mænd, hvis de arbejder flere timer.

Dagens topnyheder

Rigtig mange mennesker går igennem livet uden at blive ramt af fysiske sygdomme eller brækkede knogler, men desværre er det de færreste, der kan se sig bort fra at blive ramt af en psykisk sygdom i løbet af deres levetid.

Stress, angst og depression er noget som rigtig mange danskere bliver ramt af, og ofte vil det blive udløst i forbindelse med ens arbejde. Nu viser et nyt studie dog, at mænd er bedre rustede til at klare lange arbejdsdage end kvinder, der har lettere ved at udvikle en depression, hvis de arbejder mange timer.

Studiet er blevet foretaget af UCL og Queen Mary University i London, og det viste, at kvinder der arbejder mere end 55 timer om ugen, havde flere symptomer på depression end kvinder, der arbejder 35 til 40 timer om ugen. Samtidig afslørede studiet også, at færre mænd der arbejdede mere end 55 timer om ugen udviste symptomer på depression.

Studiet blev foretaget ved at undersøge over 20.000 mænd og kvinder, og selvom de kunne se en klar tendens, så er der ingen konkrete bevise på, hvorfor det hænger sådan sammen. Hovedforfatteren bag studiet har dog et godt bud.

”Det er et observationsstudie, så selvom vi ikke kan fastslå de nøjagtige årsager, så ved vi, at mange kvinder står over for den byrde, at de tager større del i at passe huset, hvilket samlet set giver dem flere arbejdstimer, større tidspres og større ansvar,” fortæller Gill Weston, der er hovedforfatter på studiet ifølge Independent.

Lønnen kan også have noget at sige

Mens en stor del af kvinder bidrager mere til hjemmet end manden, så kan det også være ubalance i lønnen der gør, at kvinder oplever flere symptomer på depression end mænd. Gill Weston mener nemlig, at hvis følelsen af, at ens hårde arbejde ikke er tilsvarende den løn man får, så kan det også have en stor betydning.

”En af teorierne ved stress på arbejdet viser, at hvis der er ubalance i den mængde arbejde en ansat lægger for dagen, samt de belønninger og støtte de modtager, så kan det være med til at øge stressniveauet,” fortæller Gill Weston.

Undersøgelsen afslørede flere interessante ting omkring mænd og kvinders helbred i forbindelse med arbejde. Eksempelvis var der flere symptomer på depression, hos de personer der arbejdede i weekender. Ligeledes viste undersøgelsen også, at mødre arbejder færre timer end kvinder, der ikke har fået børn, men at fædre arbejder længere tid end de mænd, der ikke har fået børn.