Hvert eneste år rammes omkring 400 kvinder af livmoderhalskræft. Næsten 100 dør af sygdommen. De fleste tilfælde af celleforandringer skyldes HPV (Human Papilloma Virus), og jo før det opdages, jo større er sandsynlighed for at den rette behandling kan iværksættes. Næsten halvdelen af de kvinder, der får konstateret livmoderhalskræft, har ikke været til de obligatoriske screeninger. Flere udebliver fordi de er ubelejlige og ubehagelige. Men det kan nu være slut, i hvert fald, hvis det står til iværksætter Hans Eibe Sørensen, der sammen med sit firma Testdigselv.nu netop har lanceret en ny hjemmetest.
"Mange bryder sig ikke om den gynækologiske undersøgelse, og så er der det praktiske med at få lavet aftalen og få det passet ind i kalenderen," fortæller Mette Tranberg, der er forsker ved Afdeling for Folkeundersøgelser på Regionshospitalet Randers til dr.dk. Mette Tranberg vil gerne have, at den tilbudte screening suppleres eller måske endda erstattes af hjemmetests, men indtil videre tilbyder kun én af de fem regioner på nuværende tidspunkt en hjemmetest.
HPV hjemmestest skal ikke være en konkurrent til det offentlige tilbud
Hans Eibe Sørensen, der til daglig er CEO for virksomheden Testdigselv.nu tilbyder et privat alternativ til de kvinder, der ikke kan finde tid, eller ikke bryder sig om at blive undersøgt hos lægen. En undersøgelse har netop påpeget, at flere kvinder vælger undersøgelsen fra, fordi den er ubehagelig. "Det handler blandt andet om convenience. En hjemmetest kan passes ind, når det passer ind i kalenderen og ubehaget ved den gynækologiske undersøgelse er væk," fortæller Hans Eibe Sørensen. "Som ved vores andre produkter er en undersøgelse anonym og man kan derfor få foretaget en test på sin helt egne præmisser. Vi vil være med til at sikre, at alle kvinder i Danmark får den rette screening. Vi skal på ingen måde være en erstatning af den statslige screening, vi skal være et godt supplement."
Diskussionen om hvorvidt en hjemmetest er den rette løsning har floreret blandt eksperter. En hjemmetest er dog i vid udstrækning en lige så sikker testmetode som den normale screening.
"Der er evidens for, at HPV-analyse på vaginale hjemmeprøver er en lige så sikker metode til at påvise svære celleforandringer i tide som HPV-analyse på lægeopsamlede prøver, forudsat at der anvendes specifikke analysemetoder," fortæller Mette Tranberg til dr.dk. Spørgsmålet er selvfølgelig om en hjemmetest kan stå alene. En positiv test vil alligevel altid betyde, at man skal en tur til lægen. Hvis man testes positiv for HPV, skal man til en gynækologisk undersøgelse. "I den gynækologiske undersøgelse ser man, om HPV-infektionen har givet anledning til celleforandringer - for det er ikke sikkert," forklarer Mette Tranberg.
For mange kvinder kan screeningen altså starte og slutte på eget badeværelse. "Vi sparer både den enkelte kvinde og det offentlige system for mange ressourcer ved at tilbyde hjemmetests," fortæller Hans Eibe Sørensen.