Hvilken temperatur er bedst at sove i? Søvnforsker har svaret

Nils Würtzenfeld

333 uger siden

|

01/08/2018
Sundhed
Foto: Shutterstuck
Foto: Shutterstuck
Sover du bedst i et iskoldt eller stegende hedt soveværelse? En søvnforsker giver sit bud på den bedste sovetemperatur.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

I løbet af de seneste par uger har de fleste danskere næppe set frem til at skulle i seng.

De rekordhøje varmegrader har nemlig gjort nætterne nærmest uudholdelige, og i nat kunne vi danskere således ligge hovedet på puden til ottende tropenat i træk - altså nætter hvor termometret ikke har sneget sig under 20 grader.

Mens de fleste hurtigt kan blive enige om, at de høje nattetemperaturer absolut ikke er ideelle, så hersker der straks mere uenighed om, hvilken temperatur der egentlig er bedst at sove i? Det skriver Videnskab.dk.

Ifølge søvnforsker og klinisk professor Poul Jennum, der er overlæge ved Dansk Center for Søvnmedicin på Klinisk Neurofysiologisk Afdeling på Glostrup Hospital, er den ideelle nattetemperaturer langt hen ad vejen en smagssag.

For mens nogle mennesker elsker at sove med pivåbne vinduer i et køligt - ja nærmest iskoldt - rum omgivet af pingviner og istapper, så falder andre bedst i søvn under sauna-lignende tilstanden, hvor radiatoren banker afsted, mens man putter sig under en tung og varm dyne.

Derfor skal man, ifølge Poul Jennum, også passe på med at fremhæve én bestemt nattetemperatur som den bedste.

- Mange mennesker kender til at sove udenfor i et lille telt, hvor det er lidt halvkoldt og blæser og regner. Selve oplevelsen af at sove udenfor i naturen kan være med til at give en god nattesøvn, selvom det måske er koldere, end vi normalt foretrækker. Her kan det være en emotionel tilstand, hvor andre sanser end temperatur spiller ind og gør nattesøvnen god, forklarer Poul Jennum til Videnskab.dk.

Alligevel vover søvnforskeren pelsen og peger på, at de fleste mennesker formentlig sover bedst, når termometret viser mellem 15 og 22 grader.

- Det vil de fleste mennesker opleve som behageligt. Ved højere temperaturer vil kroppen bruge energi og ressourcer på at danne sved for at komme af med varme. Ved lavere temperaturer skal kroppen bruge øget energi på at holde varmen. Mellem 15 og 22 grader celsius matcher varmetabet til omgivelserne menneskers normale produktion af varme ved eksempelvis muskeldannelse osv., vurderer han overfor Videnskab.dk.

Poul Jennum undersreger dog, at ikke kun temperaturen, men også omgivelserne, er afgørende for en god nats søvn.

- Det er så sandelig ikke kun temperaturen, der alene afgør, hvordan søvnen bliver. Også de fysiske rammer omkring søvnen, som madrassen, dynen og muligheden for at afgive varme, skal være i orden, da der sker nogle betydelige fysiologiske forandringer, når vi sover, forklarer han