En hjerneskade kan resultere i en komplet ændring i ens livsvilkår. En hjerneskade kan være let eller svær men med den rette hjælp kan mange igen komme til at klare sig. I svære tilfælde vil det medføre fysiske og mentale hindringer som gør, at den pårørende har brug for meget hjælp. Desværre er hjælpen ikke altid tilstrækkelig og formår ligeledes ikke at være under de standarder kommuner skal arbejde under.
Systemet skal laves om
Samme holdning har neuropsykolog Frank Humle, direktør for Center for Hjerneskade under Region Hovedstaden. Frank Humle mener, at de kommunale træningscentre mangler en ordentlig faglig udredning.
Hvis den hjerneskadede får den rette genoptræning samt rehabilitering, kan det for så vidt muligt udmunde i, at den pårørende kan få lov til at klare sig selv til en vis grad. Et botilbud kan være en skræddersyet løsning til at hjælpe inden for det socialpsykiatriske og senhjerneskadede område. Et personale med stærke kompetence vil være til stede og kunne yde den rette hjælp til patienten, som ikke ville kunne udføres privat i hjemmet.
Rehabilitering ved botilbud
Det er vigtigt, at dagligdagen både for patient og pårørende kan blive så normal som muligt.
”Et botilbud skal være midlet til, at beboeren får magten over sit eget liv. Det vil sige et sted, hvor beboeren får magten til at leve et liv på egne præmisser og vilkår”, udtaler Botilbud Solskrænten.
Et botilbud er en god løsning til personer med psykiske lidelser og påførte hjerneskader både fra unge til ældre, hvor hjælpen til de praktiske gøremål i hverdagen kan udføres.
Men det kan også være en god løsning for de pårørende. At være nærmeste pårørende til et menneske med hjerneskade kan være frustrerende og forvirrende – og til tider hårdt arbejde. Hvis andre derfor hjælper med de praktiske områder, vil der være rig med tid til at kunne nyde hinanden i en mere kærlig og sociale kontekst.