Hælspore

webmaster

239 uger siden

|

14/04/2020
Se, hvad en hælspore er, og få forklaringen på, hvorfor det hedder sådan, og hvordan man slipper af med tilstanden.

Dagens topnyheder

En hælspore er en ualmindelig irriterende og øm omgang, og selvom betegnelsen ofte bruges lidt generelt omkring smerter i hæl og under svang er der faktisk tale om en mere specifik lidelse.

Hælspore

En hælspore betyder, at der er inflammation i det, der hedder Fascia Plantaris altså i det område af svangsenen, der hæfter på hælknoglen. Svangsenen går fra tæerne og til hælknoglen og bidrager til at bevare svangens længdebue.

Da senen ikke hæfter jævnt langs hælknoglen, betyder det, at en stor del af belastningen sker på et ret lille område, hvorfor det er ret normalt, at et område kan være mere ømt end resten.

Hælsporen opstår, når kroppen forsøger at beskytte eller forstærke senen mod skader.

Når tilstanden har fået betegnelsen hælspore, skyldes det, at man på røntgenbilleder ofte vil kunne se en lille ”gevækst”, der minder om en spore.

Det er nærliggende at tro, at selve sporen er årsag til problemerne, men det er faktisk ikke tilfældet. Du kan nemlig sagtens have en hælspore uden at have symptomer, og du kan sagtens have symptomerne, men ingen spore.

Mest almindelige symptomer på hælspore

Der er desværre ingen entydig forklaring på, hvordan en hælspore kan opstå, men det skyldes overbelastning af området.

 Overbelastning kan opstå af meget forskellige årsager:

  • Nedsat styrke i fodens små muskler.
  • Platfod, hulfod, tidligere brud eller som følge af operation.
  • Nedsat bevægelighed i foden som ved en kort akillessene.
  • Overvægt.
  • Dårlig heling på grund af systemiske årsager såsom diabetes og andre lidelser.

Men det kan også ske som følge af:

  • Stående arbejde på hårdt underlag.
  • Ensidigt gentagne bevægelser.
  • Træning som for eksempel løb eller sport der indeholder spring eller hop.
  • Forkert, slidt eller dårligt fodtøj.

Det kan altså være alt fra øget belastning af foden til diabetes, men det kan også skyldes en kombination af nogle af de nævnte grunde.

Uanset årsagen kan det være en god idé at gennemgå sine sko for at se, om der er nogle af dem, der kan være medvirkende årsag til problemet og det er også værd at overveje indlæg, der kan hjælpe med at aflaste. Men det er vigtigt, at du opsøger en fagperson og ikke bare lægger et tilfældigt indlæg i din sko. Selvom en bestemt type indlæg som for eksempel en gelepude under hælen kan synes oplagt, så kan det medvirke til at forværre tilstanden.

Symptomerne viser sig i form af smerter under hælen og eller i svangen, når der støttes på foden, der ofte kommer gradvist, men kan dukke op fra den ene dag til den anden.

Smerterne kan stråle frem i foden eller om i hælpuden.

Ofte kan de sættes i forbindelse med en øget belastning i forbindelse med træning eller arbejde. 

De er værst, når foden har været i ro et stykke for eksempel om morgenen, men aftager som regel senere. Dog kan det udvikle sig til smerter ved belastning, og i en sådan grad, at det kan være svært at gå på foden.

Der er også risiko for, at det kan udvikle sig, at der kan være smerter ved hvile, og det er ikke usædvanligt at smerterne er værst om aftenen.

Nogle gange skan der opstå en smule hævelse i området, men det er langt fra altid.

Behandling af smerter i hæl

Der er ikke så meget at gøre, så tilstanden kræver en del tålmodighed, men som regel går en hælspore over af sig selv. Dog kan det tage en betragtelig mængde tid – helt op til 2 år.

Men det betyder ikke, at man ikke kan forsøge at lindre tilstanden, mens problemet står på.

Du kan eksperimentere med følgende:

  • Is
  • Aflastning
  • Korrigerende indlæg
  • Træning
  • Blokade
  • Operation
  • Alternative behandlinger

Is

Du kan forsøge at køle området ved at lægge is på.

Aflastning

Du kan forsøge at aflaste foden, så den får ro. Du må selvfølgelig godt bruge din fod, men drop motion, der giver belastning af foden. I stedet for at løbe, kan du styrketræne for eksempel. I stedet for dans, kan du forsøge dig med yoga eller pilates.

Korrigerende indlæg

Såfremt hælsporen er kommet på grund af en fejlstilling i foden, kan du med fordel forsøge dig med indlæg. 

Træning

Man kan faktisk godt træne sin fod. Her sidder en masse små muskler, og hvis de bliver stærkere, kan være med til at mindske belastningen på senen. 

Er der tale om nedsat bevægelighed på grund af stive sener, led og muskler, bør du også træne musklerne i underbenet. 

Blokade

En blokade er en indsprøjtning med binyrebarkhormon, og dette kan muligvis hjælpe midlertidigt ved en hælspore. Virkningen holder et par måneder, og hvis ikke problemet er gået væk i mellemtiden, kan man gentage behandlingen.

Operation

En operation kan være en løsning i svære og længerevarende tilfælde, men ligesom de mange andre beskrevne metoder, er der ikke der ikke som sådan videnskabelige beviser for at det har en overbevisende virkning, så det kommer altså kun på tale i sjældne tilfælde.

Alternative behandlinger

Du kan også forsøge dig med ultralyd eller laser hos en fysioterapeut eller en akupunktur. Sidstnævnte kan foregå hos en akupunktør, men der findes også fysioterapeuter, der kan udføre denne behandling. 

Sådan forebygges hælspore

Hvis din hælspore skyldes en fejlstilling i foden, og du får indlæg, kan det godt være at du har held til at forebygge, at den kommer igen, men ellers kan man desværre ikke sige, at man som sådan kan forebygge en hælspore.

Selvom man ikke kan sige, at risikoen for at få hælspore øges, hvis man allerede har oplevet det en gang, så kan den altså godt komme igen, hvis ikke man fjerner årsagen, hvis man kender den. 

Hvis det skyldes overbelastning som følge af den specifik sport for eksempel, og du vedbliver at dyrke den, kan tilstanden ligeledes komme igen.

Der er altså ikke så meget at gøre andet end at håbe, at det ikke sker igen og så minimere risikoen på de områder, man kan