Engang lød anbefalingen, at man maksimalt måtte spise to æg om dagen. Lægerne frygtede nemlig, at de kunne give forhøjet kolesterol og føre til hjertekarsygdomme.
Nu har forskere frikendt dem. Flere undersøgelser tyder på, at æg faktisk er en vigtig kilde til protein og kan beskytte mod en række sygdomme.
Det skriver Nordjyske.
Her er fire grunde til at spise æg hver dag.
1. Æg er en vigtig kilde til D-vitamin
D-vitamin er vigtig for knoglerne og beskytter mod kræft og andre sygdomme. Hos diabetikere kan det være svært at “holde” på vitaminet og andre nærringsstoffer, fordi nyrefunktionen er dårligere.
Men et nyt forskningsstudium tyder på, at det kan afhjælpes ved at spise æg. Forskere fra Iowa State University undersøgte niveauet af D-vitamin i hos to grupper af diabetikere. Den ene havde fået en kost rig på æg. Den anden havde fået en kost med samme protein-indhold, men ikke samme mængde D-vitamin.
Resultatet viste, at gruppen, som fik æg, havde faktisk lavere niveau af såkaldte triglycerider, der kan øge risikoen for hjertekarsygdomme. Samtidig var koncentrationen af D-vitamin 148 procent højere.
2. De kan beskytte dit syn
Æg er fyldt med antioxidanterne lutein og zeraxathin. De er vigtige for synet. Flere undersøgelser tyder på, at de to A-vitaminer beskytter mod blandt andet grå stær og AMD, der er de mest almindelige øjenlidelser hos ældre.
3. Æg kan reducere fedtet på maven
Protein er godt, hvis man gerne vil fedt på maven til livs. Æg indeholder masser af protein.
Læs også: Derfor skal du altid huske en klat flødeskum på din kakao
Proteinerne i æg har en perfekt fordeling af aminosyrer, og en undersøgelse fra University of Oklahoma og University of Tampa fra 2012 viste, at jo større kvaliteten af proteinerne er, des mere taber man sig.
4. Kan muligvis forebygge eller reducere depression og angst
D-vitaminet i ægget er ikke kun godt, hvis man er diabetiker. Vitaminet har også vist sig at være vigtigt i forhold til at holde depression fra døren. Det er nemlig en byggesten i cellemembraner og har stor betydning for molekylers signalering i hjernen.
En undersøgelse fra Cornell University peger eksempelvis på, at mødre, der spiser æg under graviditeten, har mindre risiko for at få børn med psykiske sygdomme - formentlig fordi det reducerer moderens egen angst.
Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: