Danske sygehuse og læger får bundplacering: Dårligst i Norden

Emil Ryttergaard

399 uger siden

|

19/05/2017
Sundhed
Foto: Polfoto/FLINDT PEDERSEN RASMUS
Foto: Polfoto/FLINDT PEDERSEN RASMUS
I en ny undersøgelse, der dækker over dødeligheden i verdens sundhedssystemer, lander det danske sundhedsvæsen på en 24. plads. Det er nordisk bundplacering bag lande som Sverige og Norge.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Hver dag går sygeplejersker, læger og overlæger på arbejde i det danske sundhedsvæsen, som der hvert år postes mange skattekroner på at vedligeholde og drive. 

Men det danske sundhedsvæsen er ikke verdens bedste, og i en ny videnskabelig undersøgelse, lander danske sundhedsvæsen på en 24. plads, når det kommer til at redde liv, skriver videnskab.dk

Undersøgelsen afdækker en række alvorlige sygdomme, og hvor god den livreddende behandling er i hvert enkelt land. 

Ud af 195 lande ligger Danmark ikke i toppen, hvor man ellers finder vores nordiske nabolande i form af Sverige, Norge, Finland og Island, der alle ligger i top 10.

Den danske 24. plads ligger derfor tættere på sundhedsvæsenet i Tyskland og England. 

Undersøgelsen er den første af sin slags, hvor også danske forskere har bidraget til at vurdere sundhedsvæsenet. . 

En af dem er Kim Moesgaard Iburg, der er lektor på Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet

- Studiet peger altså på huller, hvor sundhedsvæsnet kan lave forbedringer. Ser man på Danmark, er det især inden for diabetes og kronisk nyresygdom på grund af diabetes, at der er noget at hente, siger Kim Moesgaard Iburg til videnskab.dk. 

Undersøgelsen skal dog ses i lyset af, at man i Danmark bruger flere ressourcer på forebyggende behandling end i andre lande. 

Sundhedsvæsenet i Danmark vil nemlig hellere sikre et bedre liv, end den livreddende behandling, siger Rikke Søgaard, der er professor i sundhedsøkonomi ved Aarhus Universitet.

- Når vi i Danmark prioriterer penge til for eksempel forebyggelse eller behandling, som ikke forlænger livet, men måske i stedet sikrer bedre liv, mens vi har det, så får vi ikke point for det (i undersøgelsen, red.), siger hun til videnskab.dk.

For politikerne er undersøgelsen også bemærkelsesværdig, men det får ikke regeringen til at love flere penge til de danske hospitaler eller læger. 

- Undersøgelsen er et vigtigt bidrag og en erindring om, at vi fortsat skal have fokus på at gøre et godt sundhedsvæsen endnu bedre, men alene i 2016 gav vi sundhedsvæsnet et historisk løft på 2,4 milliarder kroner, siger Jane Heitmann, der er sundhedsordfører for Venstre. 

I bunden af listen og der hvor man altså helst ikke skal blive syg, finder man lande som Centralafrika,  Afghanistan og Somalia.