Dansk forskning: P-piller øger risikoen selvmord

Redaktionen

374 uger siden

|

17/11/2017
Sundhed
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En nyt stort dansk forskningsprojekt indikerer, at P-piller kan øge kvinders risiko for selvmord.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

P-piller kan øge kvinders risiko for at begå selvmord.

Sådan konkluderer et nyt opsigtsvækkende dansk studie, som netop blevet offentliggjort, skriver Politiken

Forskere fra Rigshospitalet har fulgt 476.000 kvinder og undersøgt, om hormonel prævention kan øge risikoen for selvmord. 

Studiet viser, at en kvinde der bruger hormonel prævention har mere end dobbelt så stor risiko for at forsøge at begå selvmord end jævnaldrende kvinder, der aldrig beskytter sig hormonelt. 

Kvinderne har samtidigt tre gange så stor risiko for at gennemføre selvmordet, sammenlignet med de jævnaldrende kvinde, der ikke beskytter sig hormonelt, konkluderer den omfattende forskning. 

De danske forskere har fulgt de 476.000 kvinder fra de fyldte 15 år i perioden 1996 til 2013. Kvinderne blev i gennemsnit fulgt i 8,3 år.

Lidt over halvdelen af disse kvinder begyndte på et tidspunkt i undersøgelsesperioden at tage en eller anden form for hormonel prævention.

I de 17 år forskningen stod på, var der i perioden 6999 selvmordsforsøg og 71 gennemførte selvmord blandt alle kvinderne. Langt oftest blandt de kvinder, der var begyndt at tage hormonpræventionen.

Den øgede risiko for selvmord, som var særlig stor blandt teenagepigerne, toppede mellem 3-6 måneder efter opstart på de forskellige former for hormonel prævention.

- Nogle kvinder er af uvisse årsager særligt følsomme over for de naturlige hormonelle udsving. Når de så påføres eksterne hormoner i større mængder fra præventionsmedicinen, kan det forstærke de emotionelle udsving, der altså i værste fald kan føre til selvmord, siger seniorforfatter til studiet, professor Øjvind Lidegaard til Politiken. 

Han siger samtidigt, at det bedste bud er, at det er brugen af p-piller, p-plaster, p-ringe, hormonspiraler og andre former for beskyttelse, der øger kvinders risiko for selvmordsadfærd. 

Han understreger dog samtidigt, at de fleste kvinder tåler præventionsformerne, og at det blot er en mindre gruppe kvinder, som påvirkes så markant, at både kvinderne selv og deres læger bør være opmærksomme på depressionsudvikling.

Alligevel har de praktiserende læger ikke umiddelbart tænkt sig at ændre praksis på baggrund af studiet. 

Anders Beich, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, siger, at lægerne allerede i dag er opmærksomme på at prævention med hormoner kan æge chancen for depression. Derfor sker ordintionen altid på en individuel vurdering af patienten.

Han påpeger samtidigt, at tidligere amerikanske studier har vist den omvendte sammenhæng.