De fleste tænker på husmorråd som et effektiv og billig middel til at løse et problem, men hvad de færreste ved, at nogle af disse råd kan give anledning til en katastrofe eller være skadelige.
Der er for eksempel de her 7 husmorråd du aldrig må prøve at gøre, men som folk der ikke ved bedre kan komme til at brænde sig på. Se, om du også begår nogle af disse fejl.
Værd at vide om husmorråd
Rigtig mange af de husmorråd, som vi kender i dag, er blevet til i en anden tid med en anden eller manglende teknologi.
Det betyder for eksempel at gamle råd om at bruge et middel, som eddike, til stort set alt ikke længere er gangbart, bl.a. fordi gummilister i maskiner ikke går godt i spænd med eddike og derfor bliver ødelagt.
Altså er det klogt at have tidspunktet for rådets oprindelse i tankerne, hvis det er muligt, inden du begiver dig ud i at bruge det.
Disse husmorråd er rene myter
Der er en del råd, der af den ene eller den anden årsag skal passe på med at anvende.
Her kan du se listen over, hvilke 7 husmorråd du aldrig må prøve at gøre:
- Eddike som skyllemiddel
- Brun eddike som afkalkningsmiddel
- Ingefær mod forkølelse
- Alkohol mod influenza og forkølelse
- Alkohol mod myg
- Purløg mod bladlus
- Ingen svømning efter mad
Eddike som skyllemiddel
Som tidligere nævnt er eddike og maskiner en dårlig kombination. Dels handler det om de gummilister, som der findes i vaskemaskinen, men det handler også om selve tøjet, som jo ellers skulle have fordel af eddiken.
Dels kan eddiken være ødelæggende for vaskemidlets effektivitet, og bruges der ovenikøbet den brune husholdningseddike, der indeholder sukkerstoffer, kan disse sætte sig i både tøjet og maskinen.
Det velkendte råd stammer nemlig fra dengang, hvor tøjet blev vasket med sæbe og soda, og med håndkraft, og derfor havde tendenser til at blive meget stift.
Brun eddike som afkalkningsmiddel
Den brune eddike kan være nyttig i forbindelse med afkalkning af et armatur, men ikke i forbindelse med afkalkning af strygejern, kaffemaskine eller elkedel.
Den brune eddike indeholder nemlig sukkerstoffer, der kan sætte sig fast og tilstoppe rør.
Ingefær mod forkølelse
Det er en gammel skrøne, at ingefær skulle kunne forebygge forkølelse, så drop bare ingefærteen, hvis du udelukkende drikker den for at forebygge snue og forkølelse.
Ingefær virker derimod fremragende i forbindelse med inflammation, altså betændelsestilstande, så det kan godt betale sig at bruge ingefær i madlavning og drikkevarer såsom ingefærshots, men det er ikke det samme som at det også er et effektivt middel mod influenza og forkølelse.
Alkohol mod influenza og forkølelse
Og nu hvor vi er ved forkølelse og influenza, så er der en anden gammel myte, om at alkohol kan hjælpe med at kurere disse tilstande.
Men det virker ikke, uanset om der er tale om et glas whisky eller varm romtoddy.
Det der til gengæld virker, er søvn, så kroppen kan komme sig, og det er her det gamle husråd får blandet de tingene sammen.
Alkoholen kan nemlig gøre dig sengeklar så at sige, men det er ikke det samme som, at det er alkoholen der hjælper. Ydermere ødelægger alkohol faktisk kvaliteten af søvnen, så drop alkoholen og fyld godt på med kamillete i stedet.
Alkohol mod myg
Alkohol tilskrives ofte mange gode egenskaber, som den ikke besidder gamle husråd.
Et af dem er, at det skulle være et effektivt middel i forebyggelsen af myggestik.
Myten har formentligt forbindelse til drinken gin og tonic, der er et effektivt middel mod malaria, men det er ikke det samme, som at det ligefrem holder myggene væk på disse breddegrader.
Og hvad værre er, at alkohol faktisk ender med at have en den stik modsatte effekt.
Alkohol får dig til at ånde mere CO2 ud og svede mere, og dermed udsende kraftige dufte, som rent faktisk lokker myggene til.
Purløg mod bladlus
Det er en gammel skrøne, at purløg skulle afskrække bladlus. Bladlusene er derimod ganske glade for purløg.
Et af rådene, der har forstået, at det i virkeligheden er det, som det handler om, går på, at du kan sprede klippet purløg under en plante eller plante det ved siden af, og så vil bladlusene gå efter dette i stedet.
Men for det første, er det ikke ensbetydende med, at alle bladlusene vælger purløget og for det andet er du i gang med give dem masser af mad, så der er ingen grund til at de at de skal forsvinde. Derfor er der ikke et godt råd.
Sprøjt i stedet med mælk. Den bliver sur, og ingen bryder sig om sur mælk – heller ikke bladlus.
Ingen svømning efter mad
Rådet om at vente en time med at gå i vandet efter man har spist, er en sejlivet myte, men du kan roligt bade på stand og i pools efter indtagelse af et måltid.