12 tegn på at du er særligt sensitiv

Hanne Vinther Mikkelsen

464 uger siden

|

28/01/2016
Hver femte af os lever med følelserne helt uden på tøjet.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Sidemanden i toget snakker i mobil, og det nærmest smerter i dine ører. I tøjbutikken strømmer musik ud fra højttalere, og du bliver for stresset til at fortsætte shoppeturen. Derhjemme skærer lyden af underboens støvsuger sig gennem luften. Senere gør genboens hund larmende højt, og dine nerver hænger i laser.

Har du altid følt dig anderledes, fordi du let får for meget, og mest har brug for at trække dig tilbage? Føler du ubehag ved lys, lugte, lyde og et leben af mange mennesker?

Særlig sensitiv

Hvis du kan genkende nogle af følgende beskrivelser, er du måske én af de mange særligt sensitive, som op mod én million danskere menes at tilhøre:

Kulret eller i kulkælderen
Særligt sensitive bemærker selv små nuancer, som andre slet ikke tænker over. De reagerer stærkt på alt fra støj til sindsstemninger.

De har en særdeles veludviklet evne til at spore sig ind på andre menneskers følelser, så de bliver hurtigt påvirket af humøret i lokalet.

Når folk omkring dem er glade, bliver de tit overbegejstrede og kulrede. Eller omvendt: Når de mærker dårligt humør, ryger de selv i kulkælderen.

Særligt sensitive kan blive opfattet som hysteriske eller skrøbelige. Mange har tit fået spydige bemærkninger om, at de er alt for sarte. Men det er ikke fordi, at særligt sensitive har svage nerver. Derimod står sluserne til sanserne helt åbne, så de suger alt i omgivelserne til sig.

Læs også: Er dit barn særligt sensitivt? Her er kendetegnene for særligt sensitive børn

Lær at leve med det
Selv om forskning fastslår, at hver femte lever med følelserne uden på tøjet, er tilstanden stadig fremmed for de fleste.

Heldigvis er der den senere tid kommet mere fokus på de følsomme. Hvis du skal leve godt med din sensitive personlighed, kræver det nemlig, at du lærer at tage hensyn til den i hverdagen. Samtidig kan du som sensitiv bedre forklare din omverden, hvorfor du reagerer på overstimulation.

Se om du kan genkende dig selv – eller én, du kender - i de tolv typiske træk for særligt sensitive. De er beskrevet af psykolog Trond Haukedal i ”Bogen om at være særligt sensitiv", udgivet af Dansk Psykologisk Forening.

Han er en af Skandinaviens få psykologer med speciale i særligt sensitive.

Tjek de 12 tegn på, om du er særligt sensitiv:

1. Du reagerer stærkere end andre på lys, lyde og lugt.

2. Du er meget fintfølende, og fornemmer selv små nuancer i omgivelserne.

3. Du er sårbar over for manglende søvn. Hvis du er sulten, er du nødt til at reagere på det hurtigt og få stillet sulten. Manglende mad og søvn forstyrrer nemlig dit fokus.  

4. Du reagerer stærkere på andre menneskers humør, stemmeleje og kropssprog. Du er også super følsom over for, hvordan andre har det. 

5. Du kan være følsom over for irriterende tøj mod huden, og reagerer tit stærkere på smerte.

6. Du kan blive meget gladere end de fleste, men også langt mere kede af det end de fleste. Din følelsesskala spænder vidt.

7. Du er meget sårbar over for krav og kritik, stress og belastninger. Også i den slags situationer vil reaktionen være meget stærkere end hos andre.

8. Du er som udgangspunkt mere empatisk og omsorgsfuld, og er bedre til at aflæse og forstå, hvad andre har behov for. Men det betyder ikke nødvendigvis, at du har overskud eller evner til at tage dig af behovet hos andre. 

9. Du kan let blive overvældet og overstimuleret af indtryk og støj – og det kan gøre dig handlingslammet. Når du har nået mætningspunktet, er de tit nødt til at trække sig tilbage og finde balancen igen.

10. Du har behov for tid helt alene, hvor indtryk og stimuli er begrænset.

11. Du er grundlæggende værdiorienteret, filosoferer og analyserer på et dybere og grundigere plan end gennemsnittet.

12. Denne dybde er med til at gøre dig kreativ og kunstnerisk anlagt. Særlig sensitivitet er derfor et „kunstner-gen“.

Læs også: Eksperter advarer: ‘Særligt sensitiv' er det nye ADHD

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler: