Phi

webmaster

245 uger siden

|

20/03/2020
Hvis du ikke ved, hvad Phi er, kan du finde ud af det her – og nej det er ikke det samme som pi.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Fi (eller Phi) er det 21. bogstav i det græske alfabet (stort Φ eller lille φ). Det udtales fi, men på moderne græsk er udtalelsen af tegnet ofte bare F - ligesom på dansk, men på oldgræsk var udtalelsen efter sigende mere hen af p.

Phi

Bogstavet Phi bliver brugt inden for matematik, når man vil beskrive det gyldne snits forhold. Du har sikkert hørt udtrykket det gyldne snit tidligere, og nok som regel i forbindelse med sådan noget som kunst, men det er ikke sikkert, at du har tænkt over, at det indebærer en masse kompliceret matematik og kaldes for et irrationelt tal.

Hvis du ikke er så meget til matematik, kan det godt kræve tungen lige i munden for at forstå forklaringen af det gyldne snit, så derfor får du her en lidt simplificeret udgave af det, så alle kan være med. 

Det gyldne snit

Glem et øjeblik alt om Phi og læs med her.

Når man taler om det gyldne snit handler det i al sin enkelthed om at opdele et linjestykke. Det skal deles i to stykker, og på en måde, så forholdet mellem det største og det mindste stykke er det samme som forholdet mellem hele linjestykket og det største. 

Vi kalder det største linjestykke a.

Vi kalder det mindste linjestykke b. 

Nu kan vi så opstille en ligning, der ser således ud:

Phi kaldes det som sagt også for et irrationelt tal, fordi det ikke kan udtrykkes som brøk og fordi det ikke kan udtrykkes som forholdet mellem to hele tal.

Det er vigtigt at kende til gyldne snit. Ikke kun fordi det forekommer i mange geometriske figurer, men i særdeleshed fordi det dukker op mange steder i forbindelse med naturen, kunsten m.m. Det er også en af grundene til at det er blevet forbundet med noget guddommeligt.

Mange har forsket i det – ikke mindst i forbindelse med kunst og kunsthistorie og ingen ringere end Leonardo da Vinci har været blandt dem, hvilket også lidt vidner om, hvor vigtigt et emne det har været at få svar på.

Et godt eksempel på, hvor du kan møde det gyldne snit og Phi henne, er i den meget berømte tegning af mennesket fremstillet af førnævnte herre.

Leonardo da Vinci forsøgte at nemlig at påvise, at det gyldne snit bl.a. ligger til grund for de proportioner som menneskets har.

Derfor lavede han sin version af den vitruvianske mand.

Selvom han ikke der er den eneste der har bedrevet at lave tegne den menneskelige (mandlige) figurs proportioner, så er hans version uden tvivl den mest kendte. 

Guddommelige Proportion

Netop fordi Phi dukker op i forbindelse med natur kaldes Phi også for den Guddommelige Proportion. 

Og det bliver ikke mindre ”guddommeligt” af at forholdet og findes i kunst og arkitektur og er behageligt for øjet. Altså har Phi noget at gøre med harmoni udtrykt i tal, hvad enten det omhandler kunst, natur arkitektur eller musik.