Annoncørbetalt indhold
Skal du snart til at flytte hjemmefra, og vil du gerne være sikker på at få en så god start på det nye kapitel i dit liv som overhovedet muligt, har vi her samlet syv gode råd til dig, som du kan finde inspiration i.
Brug for penge? Læs om kviklån hurtig udbetaling her.
1 - Ny by? Skab dig et socialt netværk hurtigt
Skal du flytte til en ny by, når du flytter hjemmefra, hvor du ikke har mange venner, eller måske slet ikke kender en eneste person, kan det være en rigtig god idé at begynde at skabe dig et socialt netværk fra starten af.
Det er klart, at du med stor sandsynlighed kan skabe dig nogle gode venskaber på din uddannelse, men det kan også være godt at søge venskaber og netværk andre steder også. Meld dig ind på et sportshold, tilmeld dig en forening, start i et fitnesscenter. Der er sikkert mange gode sociale aktiviteter i din nye by, hvor du kan møde en masse nye mennesker og potentielt nye venner.
2 - Få overblik over din indkomst og dine udgifter
Du skal have dig et overblik over din økonomi, når du flytter hjemmefra. Hvor meget tjener du hver måned, og hvor mange udgifter har du hver måned. Med andre ord skal du altså have lavet dig et budget, så du er sikker på, at du har penge nok til alle de ting, du skal bruge.
På den måde er du også sikker på, at du ikke kommer til at skylde penge væk, fordi du ikke har råd til at betale dine regninger, og du kan sikre dig, at der også er penge til mad sidst på måneden - hver måned.
3 - Få styr på internet, forsikringer og mobilabonnement
Du skal også have styr på alle de faste udgifter, du kommer til at have hver måned. Du skal fx sikre dig, at der er internet i din bolig. Du skal have tegnet de rette forsikringer, så du er på den sikre side, hvis uheldet skulle ske.
Det kan også være, at du nu skal i gang med at betale for din mobil selv for første gang. Så er det jo vigtigt at undersøge, hvor du kan få dig det billigste mobilabonnement, så du ikke ender med at betale for meget.
4 - Sæt en røgalarm op
Det kan være klogt at få sat en røgalarm op i din lejlighed, så du er sikker på, at du vågner, hvis der en dag kommer røg i din bolig. Der er mange, der ikke får sat sådan en op, og det kan i sidste ende være forskel på liv og død. Og så koster en røgalarm ikke meget mere end 50 kroner, så det burde der være plads til at finde i dit budget. Det er i hvert fald en god idé at prioritere penge til en røgalarm eller to, når du flytter ind.
5 - Søg boligstøtte
Når du flytter i din egen bolig, har du også mulighed for at søge om boligstøtte. Det er en økonomisk hjælp fra det offentlige, som du kan ansøge om at få og på den måde få hjælp til at betale din husleje hver måned.
Hvis du er på SU, er der gode muligheder for at få boligstøtte. Hvad du kan få, afhænger bl.a. af antallet af personer i husstanden, din indkomst og boligens størrelse. Men er du studerende, er der som regel gode muligheder for at få en sum penge i boligstøtte.
6 - Udfyld fejl- og mangelliste
Når du flytter ind i en ny bolig, er det også vigtigt at få lavet en fejl- og mangelliste. Det er som regel en liste, du får af din udlejer, hvor du så kan skrive fejl og mangler i din lejlighed ned.
Meningen med sådan en liste er, at det enten kan blive lavet med det samme, så det er i orden, når du skal bo i lejligheden, eller så du i det mindste ikke hæfter for den skade eller mangel, når du flytter fra lejligheden igen. Når du har udfyldt den, går du den som regel igennem med din udlejer, så I kan få styr på det hele.
7 - Undgå at låne penge til forbrug
Sidst, men ikke mindst, kan det også være et rigtig godt tip at undgå at låne penge til forbrug. Dermed ikke sagt, at du ikke kan tage dig et SU lån, hvis du absolut har brug for det, men hold dig gerne til at leve for de penge, du tjener hver måned.
Og har du brug for flere penge, er det jo altid en mulighed for dig at søge efter et studiejob, som du kan passe ved siden af din skole. Det er der mange studerende, der har i løbet af deres uddannelse.