Skal undgå asylcentre: Partier forhandler særlov for Ukrainske flygtninge

Mathias Madsen

142 uger siden

|

04/03/2022
Politik
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
De ukrainske flygtninge kommer tilsyneladende ikke til at bo på asylcenter lige så længe, som flygtninge fra for eksempel Syrien og Afghanistan gjorde og gør - hvis de overhovedet kommer til at bo der i første omgang.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Der har længe været stor kritik af de lange behandlingstider på asylansøgninger, som har gjort, at flygtninge fra krigshærgede lande som Syrien og Afghanistan har måtte bo på asylcentre i voldsomt lang tid. 

Det skal de ukrainske flygtninge dog tilsyneladende ikke bekymre sig om, da Folketingets partier nu skal diskutere en særlov, som sikrer, at ukrainske flygtninge kommer hurtigt ud på arbejdsmarkedet.

Det skriver TV2, at regeringen er blevet enige med repræsentanter for arbejdsgivere og -tagere om. 

Udlændingeministeren, Mathias Tesfaye, har desuden bekræftet det på et kort pressemøde i dag, fredag d. 4. marts, hvor han blandt andet udtalte følgende:

"Vi forestiller os en særlov, som meget hurtigt giver ukrainere opholdstilladelse, så ungerne kan komme i skole, og forældrene kan komme i arbejde."

Han forklarer, at loven skal sikre, at de ukrainske flygtninge kommer uden om asylcentre og den almindelige og lange behandlingstid og ud på arbejdsmarkedet og i skole. 

Årsagen er, at det danske arbejdsmarked skriger på hænder. 

"[...] der vil bo mange ukrainere på vores asylcentre, mens vi mangler arbejdskraft i Danmark, og der er ukrainere, der meget gerne vil arbejde, og der er arbejdsgivere, der meget gerne vil slå dørene op for ukrainere. Det vil jo være helt hul i hovedet," har udlændingeministeren således forklaret. 

Særloven bliver rost af Ukraines ambassadør i Danmark, som mener, at ukrainerne vil have bedre af at komme ud og arbejde end at "gå rundt på et center," selvom Tesfaye har understreget, at de selvfølgelig skal have lidt tid til at sunde sig efter deres ankomst. 

Ambassadøren har desuden udtalt, at det er et stærkt signal at sende til Ukraine. 

Møder stor opbakning

Særloven har mødt stor opbakning blandt partierne i Folketinget, men de er dog uenige om, for hvem den skal gælde. 

Blandt andre Venstre mener, at det selvfølgelig gælder alle borgere, som er flygtet fra krigen i Ukraine.

"Vi ønsker at hjælpe alle, der flygter fra krigen i Ukraine - uanset deres hudfarve eller nationalitet," har partiets udlændingeordfører, Mads Fuglede, således udtalt. 

Anderledes er holdningen dog hos Dansk Folkeparti, som mener, at det kun er etniske ukrainere, som skal til Danmark. 

Partiets formand, Morten Messerschmidt, har forklaret, at "tredjelandsborgere," som for eksempel "somaliere eller indere," der har lovlig bopæl i Ukraine, "jo [ikke] skal til Danmark."

Han mener derimod, at de bør sendes tilbage til deres hjemland, og vi altså kun bør tage imod ukrainere i Danmark. Det skriver TV2. 

Hos Venstre mener man kun, at det kan være i sager med hviderussiske og russiske soldater, som er deserteret, at man kan overveje at sende dem tilbage til deres hjemland. 

Dansk Folkeparti slår desuden fast, at de ikke afviser en særlov for flygtninge, men at det "afhænger [...] af indholdet."