Der cirkulerer en presset stemning på Borgen.
En omdiskuteret kampagnevideo fra Dansk Folkeparti har udløst en heftig debat om ytringsfrihed og teknologisk satire.
Videoen, der præsenterer en computergenereret udgave af statsminister Mette Frederiksen, har fået regeringen til at overveje et forbud mod lignende videoer. Forslaget møder nu modstand fra flere sider, der frygter for konsekvenserne for ytringsfriheden.
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt har sat gang i en undersøgelse af mulighederne for at forbyde deep fake-videoer og andet kunstigt genereret materiale, der imiterer personer uden deres samtykke. Statsministeren støtter dette initiativ, hvilket har vakt bekymring hos ytringsfrihedseksperter som Jacob Mchangama, direktør i Justitia.
Mchangama advarer mod de potentielle risici ved et generelt forbud.
"Et generelt forbud vil hurtigt kunne føre til, at man skal slå ned på teenagere og helt almindelige mennesker, der bruger de nye teknologiske muligheder til humor og hygge, uden at det på nogen måde er hensigten at skade den demokratiske proces," siger han til B.T.
Den satiriske video fra Dansk Folkeparti viser en deep fake-version af Mette Frederiksen, der annoncerer afskaffelsen af flere højtider. Selvom videoen er tydeligt markeret som computergenereret, har den alligevel udløst en bølge af kritik og en politisk reaktion.
Mchangama påpeger, at der hersker en overdreven "moralsk panik" omkring deep fake-videoer, som ofte ikke har hold i virkeligheden.
Ifølge Mchangama kan "99,9 procent af danskerne" se, at videoen er computergenereret. Han understreger, at det er vigtigt ikke at "overreagere med drastiske tiltag, der undergraver ytrings- og informationsfriheden på baggrund af enkeltsager."
Teknologien bag deep fake-videoer bliver stadig mere tilgængelig, hvilket gør det muligt for alle at lave virkelighedstro videoer af kendte personer. Mchangama mener derfor, at det er umuligt at stoppe udviklingen.
"Det kan man ikke stoppe. Det, man kan skride ind mod, er decideret misbrug, altså hvis nogen for eksempel anonymt på valgdagen udgiver en virkelighedstro video af Mette Frederiksen, der i fortrolighed fortæller, at regeringen har snydt med stemmerne," forklarer han.
Mchangama foreslår i stedet, at videoer, der klart markerer, at de er computergenererede og tydeligt identificerer afsenderen, bør være tilladte. På den måde kan man beskytte ytringsfriheden, mens man samtidig tager hånd om de potentielle misbrug af teknologien.
Debatten om deep fake-videoer og ytringsfrihed fortsætter, mens regeringen arbejder videre med lovforslaget. Resultatet vil have stor betydning for, hvordan Danmark balancerer teknologiske fremskridt med beskyttelsen af demokratiske værdier.
Du kan se den omdiskuterede video her: