Smilende æg

webmaster

331 uger siden

|

18/07/2018
Opskrifter
Smilende æg
Så mange minutter skal et smilende æg koges.
Kunsten at koge et æg lyder måske ligetil, men det kan være lidt en udfordring at ramme rigtigt med det smilende æg. Hvor længe det skal koge, får du svaret på her.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det smilende æg er populært både for sig selv og som ingrediens i andre retter.

Hvad er et smilende æg?

Der er 3 typer af kogte æg.

  • Det blødkogte
  • Det smilende æg
  • Det hårdkogte æg

Det flydende blødkogte og det helt igennem stivnede hårdkogte æg er de letteste at have med at gøre, mens det smilende æg med sin faste hvide og en blomme der enten er blød eller halvt stivnet kræver lidt mere øvelse.

Hviden skal nemlig være helt fast, samtidig med at blommen forbliver næsten flydende. 

Om blommen i det smilende æg skal være blød eller lettere stivnet, er en smagssag, men afhænger også af, om du skal bruge ægget i forbindelse med en anden ret.

Skal du for eksempel bruge det i retten forloren skildpadde, er det bedst at gå efter den halvt stivnede version, mens det i retten skotske æg, et æg der er omgivet af krydret fars og friturestegt, kan været ret lækkert med den mere flydende udgave, hvis det spises varmt.

Smilende æg

Alt hvad du skal bruge af ingredienser, er vand, æg og evt. et stykke rugbrød eller et stykke ristet brød, hvis du vælger at spise ægget som en ret i sig selv.

Har du mulighed for at tage ægget ud af køleskabet en halv time, inden det skal bruges, så gør det. Det mindsker nemlig risikoen for, at det revner under kogningen.

Fremgangsmåde

1. Hæld vandet i en lille gryde. Sørg for, at der er vand nok til at det lige netop kan dække ægget, men lad vær med at fylde hele gryden.

2. Lad vandet koge op til det bobler.

3. Brug en ske til at lægge ægget forsigtig ned i gryden.

4. Kog ægget i 5 minutter, hvis du foretrækker den flydende version eller 6 minutter, hvis du ønsker en mere stivnet blomme.

5. Hæld vandet fra og skyl med koldt vand, for at sikre at ægget ikke koger videre. 

Er der tale om et stort æg, kan du med fordel give det 30 sekunder længere, men ikke mere end det.

Til sammenligning skal et blødkogt æg koge 4 minutter, mens et hårdkogt skal have 8 minutter.

Viden om æg

Ved du alt, hvad der er værd at vide om æg?

Hvis ikke, får du lige et par nyttige fakta her, som du med fordel kan anvende i det daglige.

  • Æg er spækket med næring og indeholder faktisk alle de næringsstoffer mennesket har brug for med undtagelse af C-vitamin.
  • Salmonella sidder på skallen af ægget, og derfor kan du undgå salmonella ved at skolde ægget 5-10 sekunder.
  • Holdbarheden for æg er ret lang, og de kan som regel holde sig meget længere end mindst holdbar-datoen. Det betyder blot, at æggene med sikkerhed friske nok, indtil denne dato, men du kan sagtens have et æg, der har overskredet datoen med en uge, der stadig er ok at spise.

Er du i tvivl om ægget er for gammelt, kan du bruge dette gamle trick:

Læg ægget i en skål koldt vand.

Et frisk æg synker til bunds, men et gammel æg flyder oven på, fordi det indeholder mere luft, og det skal så smides ud.

Opbevaring

I Danmark har vi for vane at opbevare æg på køl, men æg behøver ikke at blive opbevaret i køleskab, for at kunne holde sig. 

Holdbarhedsdatoen er den samme ved stuetemperatur, så du kan sagtens have dem stående på køkkenbordet.

I flere lande eksempelvis Tyskland, er æggene ikke på køl i supermarkederne af samme grund, men i Danmark opbevares æg på køl hele vejen fra producenten over pakkeriet til supermarkedet for at forlænge holdbarheden yderligere.

Påske

Ægget er påskens vigtigste symbol, men er egentlig ikke en del af kristendommen, der lægger til grund for højtiden. Kirken har derimod været dygtige til at integrere hedenske skikke og traditioner i deres kalender og fester. 

Påskeæggets oprindelse stammer højst sandsynlig fra det faktum, at hønsenes æglægning aftager om efteråret og vinteren på grund af fraværet af sollys. Så i takt med de lysere og længere dage som foråret bringer, kommer æggene igen. 

Sådan har det været i årtusinder.

I dag kan man påvirke hønsene til at opretholde æglægning året rundt ved brug af kunstig belysning.

Ægget er et frugtbarhedssymbol flere steder i verden, og man ved, at man bl.a. på Harald Blåtands tid lagde æg i plovfurerne.