En af livets hyggeligste fester, fødselsdagen, kan bare ikke fejres uden fødselsdagsboller. Men hvis man ikke er nogen haj til at bage, kan det være fristende at købe dem færdiglavede. Lad vær, for de kommer aldrig til at smage ligeså godt som de hjemmebagte, og faktisk er det slet ikke så svært.
Fødselsdagsboller
Det vides ikke, hvor traditionen med fødselsdagsboller stammer fra, men den går langt tilbage.
Ingredienser
Her er hvad du skal bruge til at lave ca. 20 fødselsdagsboller, men lav gerne dobbeltportion, for de er gode at have i fryseren til uventede gæster.
500 g hvedemel
150 g smør
25 g gær
2 æg
½ dl vand
Ca. 2 dl sødmælk
1 spsk. sukker
1 tsk. salt
1 tsk. kardemomme
Til pensling: 1 æg eller mælk
Fremgangsmåde
Det er som sagt ikke svært at få et godt resultat. Bare følg vejningen til punkt og prikke og du vil få lækre og hurtige fødselsdagsboller.
Det tager ca. en halv time at lave dem, og så må de gerne hæve i ca. halvanden time i alt.
Den nemmeste og hurtigste måde er ved at anvende en røremaskine, men du kan sagtens røre dem i hånden også.
1. Start med at tage smørret ud af køleskabet og skær det i små tern, så det kan stå og blive blødt.
2. Rør alle de tørre ingredienser sammen.
3. Slå æggene ud i en kop, og rør dem sammen med de tørre ingredienser.
4. Tilsæt de små smørtern og rør godt.
5. Så er det tid til den del, som mange frygter – gæren. Varm vand og mælk i gryde eller i mikroovn. Bruger du mikroovn skal den max. have 1 minut.
Det er vigtigt at blandingen er lun, men KUN er lillefingervarm som det hedder. Den skal være ca. 37 grader. Du skal kunne putte din lillefinger i ud at brænde dig. Det skal føles behageligt, når du stikker fingeren i.
Bliver blandingen for varm, så hæld den over i en anden skål og lad den køle lidt af til du opnår den rette temperatur.
6. Når du har opnået en god temperatur, skal gæren opløses. Smuldr gæren i mælkeblandingen og rør den ud med en ske. Der må ikke være klumper.
7. Rør blandingen i de resterende ingredienser lidt ad gangen. Dejen må hverken bliver for klistret eller for tør. Den skal hænge en smule ved fingrene, men være lind, som hvis du tror at der ikke er nok mel i. Sørg for at den er æltet godt i røremaskine og er samlet og ensartet at se på.
Bruger ikke maskine, så kom lidt mel på bordet og lidt mel på hænderne og vend dejen ud på bordet. Nu skal den æltes godt.
8. Læg dejen i en stor skål, og dæk dejen til med et rent viskestykke, og lad den hæve i en time. Den skal stå lunt.
9. Kom lidt mel på bordet og lidt mel på hænderne og vend dejen ud på bordet. Del dejen i to og ælte de to dele hver for sig.
10. Tril en pølse ud af hver dejklump og del hver pølse i 10 stykker.
11. Rul hvert stykke til en fin og jævn bolle med begge hænder og placer dem på en bageplade med bagepapir. Dæk dem til med viskestykket igen, og lad dem nu hæve en halv time.
12. Tænd ovnen på 220 grader. Bruger du varmeluft, skal den kun stå på 200 grader.
13. Pensl bollerne med enten mælk eller et sammenpisket æg, inden du sætter dem i ovnen.
14. Lad bollerne bage i ca. 10-12 minutter midt i den forvarmede ovn.
Skal bollerne ikke spises inden for den næste times tid, skal de lægges i plastik poser med det samme. Skal de ikke spises samme dag, som de er lavet, skal de i poser og fryses ned. På den måde beholder de den friske og nybagte fornemmelse.
Du kan hurtigt tø dem op i mikroovnen eller på køkkenbordet, når du skal bruge dem. Er de tøet op på køkkenbordet, så lun dem kort i ovnen. Dette forvandler dem, så de fremstår som friske og nybagte, men husk, at de ikke må bage videre – de skal blot lunes kort.
Fødselsdagsboller næringsindhold
Næringsindhold pr. 100 gram
- Energi: 290 kcal
- Fedt: 8 gram
- Kulhydrat: 44 gram
- Protein: 9,5 gram
- Kost fibre: 2 gram
Relevante artikler
Tillykke med fødselsdagen - Her finder du inspiration til søde og sjove fødselsdagshilsen, så du kan få sagt ordentligt tillykke med fødselsdagen.
Fødselsdagssang - Her finder du tekst og melodi til den klassiske fødselsdagssang ‘I dag er det Oles fødselsdag’. Der findes flere populære fødselsdagssange, men denne bliver sunget mest. Teksten til sangen er lige til printe ud.