Vesten kritiserer Kina op til 25-års-dag for massakre

admin

10 år siden

|

04/06/2014

Dagens topnyheder

Onsdag er det 25 år siden, at de kinesiske myndigheder satte soldater og kampvogne ind mod demonstranter på Den Himmelske Freds Plads i Beijing, hvor unge studenter krævede større folkelig medbestemmelse.

Den seneste tid er en række fremtrædende kinesiske aktivister blevet tilbageholdt - efter sigende beskyldt for at skabe uro, fordi de har deltaget i et privat arrangement, hvor man har diskuteret den blodige massakre.

De skal alle løslades, kræver både FN og USA.

- Jeg opfordrer de kinesiske myndigheder til øjeblikkeligt at løslade de folk, der er blevet tilbageholdt for deres udøvelse af den menneskerettighed, ytringsfriheden er, siger FN's højkommissær for menneskerettigheder, Navi Pillay.

En talskvinde for det amerikanske udenrigsministerium stemmer i og opfordrer samtidig Kina til at bløde op og give større frihed til politiske diskussioner.

Offentlig diskussion af massakren på Den Himmelske Freds Plads er ulovlig, og internettet censureres for informationer om hændelsen, som derfor er ukendt af mange yngre kinesere.

- Der er en klar fare for, at de ikke ved nok om hændelsen, og at de derfor ikke er særligt interesserede i den, siger Joseph Cheng, der er professor på City University of Hong Kong.

Netop i Hong Kong, som trods sin tilbagevenden til Kina i 1997 hvert år markerer årsdagen for massakren i 1989, forventes 200.000 folk i år at deltage i en lys-parade for at mindes ofrene.

- Vreden og tårerne fra massakren er stadig meget friske, siger Lee Cheuk-yan, der er formand for organisationen Alliancen til støtte for patriotiske demokratiske bevægelser i Kina.

- Følelserne omkring demokrati-bevægelsen i 1989 udgjorde et fyrtårn af håb, og massakren repræsenterede fortvivlelse. Når man gennemgår den slags, glemmer man det aldrig igen, tilføjer han.

Der er store uenigheder omkring dødstallet. Den kinesiske regering har aldrig offentliggjort et dødstal, og forskellige organisationer og bevægelser vurderer, at alt fra 400 til flere tusinde demonstranter mistede livet.

/ritzau/AFP