Ventetiden til at komme i psykiatrisk behandling bliver stadig kortere for børn og unge.
Fra 2008 til 2013 er ventetiden i psykiatrien for børn og unge således faldet støt og roligt fra knap 80 dage til lige over 40 dage. Det viser et nyt statusnotat fra Danske Regioner.
Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), fortæller, at der er blevet brugt flere penge på at bringe ventetiden ned.
- Der er sat flere ressourcer på og ændret arbejdsgange, så vi kan få flere unge udredet i en fart, siger Bent Hansen.
- Hvis du kigger på 2010 var ventetiden på 85-90 dage. Hvis du så har et barn, hvor du ikke ved, om der er noget i vejen eller ej, så er det klart, at det er en svær situation både for barnet og forældrene, siger Bent Hansen.
Dermed er ventetiden nu på højde med voksenpsykiatrien, der også ligger på omkring 40 dage. Her har længden af ventelisten imidlertid været stagneret i flere år.
Tallene flugter med en ny garanti, der træder i kraft 1. september 2014. Den betyder, at psykiatriske patienter højst må vente to måneder på at komme i behandling. Året efter halveres ventetidsgarantien til én måned.
Bent Hansen er sikker på, at ventetiden for børn unge kommer under en måned i 2015.
Men for at garantien kan overholdes i voksenpsykiatrien, kræver det en ekstra indsats, understreger formanden for Danske Regioner.
- Det skal vi diskutere med regeringen under økonomiforhandlingerne til sommer. Her er en reel vanskelig udfordring, men vi skal nå det, der er ikke noget at gøre, siger Bent Hansen.
Han mener, at ventelisten kommer ned ved både ekstra ressourcer og ved at optimere arbejdet på afdelingerne.
- Vi skal også feje for egen dør og sørge for, at vi leverer, det vi kan, men desuagtet er jeg ikke i tvivl om, at der skal flere ressourcer til, siger Bent Hansen
Statusnotatet fra Danske Regioner viser desuden, at der i perioden 2007 til 2013 er blevet behandlet markant flere patienter i psykiatrien - unge såvel som voksne.
/ritzau/