De globale temperaturer i oktober og for hele kalenderåret frem til nu er de højeste gennemsnitstemperaturer nogensinde, siden målingerne begyndte i 1880, siger den amerikanske regering.
Det er 38. gang, at temperaturerne i oktober er steget og har ligget over gennemsnittet for det 20. århundrede, siger Den Nationale Ocean og Atmosfære Administration (NOAA) i en rapport.
- Over det meste af verden er der blevet målt temperaturer, der lå over gennemsnittet på Jordens overflade - med undtagelse af store dele af Centralasien, hedder det i rapporten.
- Der er blevet registreret rekordhøje temperaturer i store dele af Sydamerika, USA's vestlige kystregioner, det østligste Rusland og dele af det sydlige og sydøstlige Asien, dele af Sydeuropa og det sydlige og vestlige Australien, hedder det.
De globale temperaturer for oktober på land - uden målingerne på havet - var de femte højeste nogensinde.
- Der blev også registreret rekordhøje temperaturer i dele af alle verdenshavene. Næsten hele Det Indiske Ocean er rekordvarmt og langt varmere end gennemsnittet, hedder det.
- Adskillige lande i Europa meldte i oktober måneden blandt de 10 varmeste nogensinde. Det gælder blandt andet Frankrig, Schweiz, Storbritannien, Danmark, Tyskland og Østrig.
Tidligere på måneden præsenterede FN-generalsekretær Ban Ki-moon den nyeste rapport fra FN's Klimapanel, som advarede om, at Jorden ikke er på rette vej uden en global klimaaftale i Paris næste år.
Ban Ki-moon blev sekunderet af Rajendra Pachauri, formand for FN's Klimapanel (IPCC). Panelet står bag det resumé for beslutningstagere, der sammenfatter tre delrapporter, udsendt 2013-2014, der tilsammen udgør FN's femte klimarapport.
- Vi har et meget begrænset vindue af muligheder. Heldigvis har vi midlerne til at afbøde klimaændringer og bygge en lysere og mere bæredygtig fremtid, sagde Pachauri.
Rapporten advarer om, at vi bevæger os mod voldsomme, omfattende og uoprettelige skader, hvis udledningen af drivhusgasser fortsætter. Budskabet er ifølge Pachauri mere velunderbygget og videnskabeligt funderet end nogensinde før.
/ritzau/AFP