Undtagelsestilstand i Thailand ændrer ikke hverdagen

admin

10 år siden

|

20/05/2014

Dagens topnyheder

Det er ikke kommet bag på mange thailænderne, at deres militær natten til tirsdag dansk tid valgte at indfører undtagelsestilstand i landet.

Sådan siger den danske ambassadør i Thailand, Mikael Hemniti Winther, der også fortæller, at undtagelsestilstanden ikke har ændret stemningen i hovedstaden Bangkok.

- Det har været ret udramatisk. Man kan sagtens køre rundt og gå rundt i gaderne. Der er ikke nogen optrapning til noget på nuværende tidspunkt, fortæller han.

Der har været uro i Thailand siden oktober sidste år. Regeringstilhængerne rødskjorterne, og regeringsmodstanderne gulskjorterne har skiftevis været på gaden. Senest blev premierministeren siden 2011, Yingluck Shinawatra samt ni ministre afsat 7. maj på grund af magtmisbrug.

Derefter er den politiske krise taget til, selv om der er indsat en midlertidig regeringsleder.

Mikael Hemniti Winther fortæller, at militærets undtagelsestilstand har efterladt befolkningen med to forskellige følelser.

- For nogle vækker det en form for frygt. Man frygter, at det kan udvikle sig til endnu et kup. Nogle håber, at det kan være et brud på det dødvande, som situationen har været i længe. At det kan tvinge parterne til forhandlingsbordet, forklarer han.

Der skal være valg i Thailand 20. juli, men valgkommissionen mener ikke, man kan gennemføre det. Derfor har Thailands midlertidige premierminister, Niwattumrong Boonsongpaisan, anmodet kommissionen om at afvikle parlamentsvalget 3. august.

Undtagelsestilstanden er gældende i hele Thailand, men Mikael Hemniti Winter tvivler på, at danskere i andre dele end Bangkok vil mærke til uroen.

- Jeg tvivler på, at man vil se militær rundt omkring i Thailand. Der har nemlig ikke været meget uro andre steder end i Bangkok, forklarer han.

Mikael Hemniti Winther opfordrer dog stadig danskere til at holde sig væk fra demonstrationerne i Bangkok, som har fået lov til at blive i de områder, hvor de hele tiden har holdt til.

/ritzau/