Undersøgelse: Overvægt får børn til at bevæge sig mindre

admin

10 år siden

|

16/01/2014

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Overvægt får børn til at bevæge sig mindre.

Det bliver en ond cirkel, for over tid nedsætter børn med øget fedtmasse deres fysiske aktivitetsniveau og bruger mere tid på at se tv eller spille computer.

Det viser en ny undersøgelse fra Forskningscenter Opus på Københavns Universitet.

- Der er ingen tvivl om, at har man et barn med lidt for meget på sidebenene, skal man som forælder være meget opmærksom på, at barnet opretholder sit aktivitetsniveau, siger leder af undersøgelsen, lektor Anders Sjödin.

Undersøgelsen viser, at det ikke kun er de børn, som man i klassisk forstand definerer som overvægtige, der har en dårlig udvikling i deres aktivitetsniveau. Det er også de normalvægtige med lidt større fedtmasse.

Derimod bliver slanke og normalvægtige børn ikke overvægtige af manglende motion.

Studiet giver helt ny viden om sammenhængen mellem fysisk aktivitet og overvægt, fordi det undersøger forsøgspersonernes udvikling over tid.

I modsætning til det har langt de fleste andre studier målt aktivitet og overvægt på samme tidspunkt, hvilket gør det umuligt at sige, om det er aktiviteten, der påvirker overvægten eller overvægten, der påvirker aktiviteten.

- Det særlige, vi har gjort, er at indlægge en periode på seks måneder mellem vores måling af aktivitet og måling af overvægt, siger Mads Fiil Hjorth, der forsker i fysisk aktivitet, søvn og fedme ved Forskningscenter Opus på Københavns Universitet:

- Derfor kan vi sige, hvordan overvægtiges aktivitetsniveau udvikler sig hen over et halvt år.

Mads Fiil Hjorth understreger, at fysisk aktivitet har stor værdi for alle børn.

- Selvom vores studie viser, at manglende fysisk aktivitet og meget tv og computer ikke får børnene til at tage på, er fysisk aktivitet naturligvis på mange andre måder godt for børns generelle sundhed og velvære.

I undersøgelsen blev over 600 børn fra 3. og 4. klasse udstyret med en aktivitetsmåler i to gange syv døgn.

De bar aktivitetsmåleren ved starten af projektet og igen ved projektets afslutning seks måneder senere. Måleren kunne registrere børnenes aktivitetsniveau døgnet rundt.

Målingerne blev sammenholdt med en måling af børnenes fedtmasse ligeledes ved starten og afslutningen af projektet.

Det viste blandt andet, at børnene med størst fedtmasse reducerede aktiviteten mest i løbet af det halve år.

/ritzau/