Ukraines parlament har tirsdag med et stort flertal ophævet en række omstridte love, der skulle sætte en stopper for regeringsfjendtlige demonstrationer.
Afstemningen om den stærkt omstridte lovpakke, der er voldsomt kritiseret af EU og USA, fandt sted umiddelbart efter, at den ukrainske premierminister, Mykola Asarov, trådte tilbage for understrege regeringens vilje til dialog.
Tysklands udenrigsministerium har i en hurtig reaktion rost det ukrainske parlament for dets beslutning, som det ser som et udtryk for vilje til dialog.
361 af de 412 tilstedeværende parlamentsmedlemmer ved den ekstraordinære samling stemte ifølge nyhedsbureauet dpa for at ophæve de ni kontroversielle love, som den seneste uge har ført til voldsomme sammenstød i Kijev og andre ukrainske byer.
EU og USA har kaldt lovpakken udemokratisk, og den er blevet beskyldt for udelukkende at have til formål at stække oppositionen.
Premierministerens - og dermed også resten af regeringens - tilbagetræden kom som en overraskelse for oppositionen til trods for, at præsident Viktor Janukovitj i weekenden tilbød oppositionen posten som regeringsleder.
- Det vigtigste i dag er at bevare Ukraines sammenhold og helhed, sagde Mykola Asarov i sin afskedsbegæring.
Oppositionen har foreløbig takket nej til posten og krævet flere indrømmelser fra Janukovitj.
- Det her er ikke nogen sejr, men et skridt på vejen til sejr, siger oppositionsleder Vitalij Klitsjko.
Præsidentens kontor meddelte mandag efter en ny runde forhandlinger, at lovene, der blev vedtaget 17. januar og som også begrænsede ytringsfriheden, vil blive ophævet.
Lovene indførte forbud mod at opstille telte og bruge højttalere på offentlige pladser. Oppositionsaktivister har i ugevis slået lejr på blandt andet Uafhængighedspladsen i Kijev og krævet regeringens afgang.
Demonstranterne er rasende over, at Janukovitj har afvist at underskrive en samarbejdsaftale med EU og i stedet valgt at omfavne Rusland, der har tilbudt lån og gunstige betingelser for leverancer af gas og olie.
/ritzau/AFP