Tyvenes nye metode får eksperter til at slå alarm: Ny fidus kan koste dig en formue

Emil Martesen

36 uger siden

|

11/04/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Tyvenes nye metode får eksperter til at slå alarm.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Teknologien blomstrer som aldrig før, og selvom hverdagen synes nemmere, vokser skyggesiden af internettet også.

Det er nemlig ingens næse gået forbi, at digital svindel er blevet mere påtrængende i Danmark, hvor antallet af sager om netbankssvindel har set en markant stigning. Tallet er nemlig blevet fordoblet fra 2022 til 2023, hvor de danske banker har registreret mere end 9100 tilfælde, der tilsammen løb op i 225 millioner kroner.

Det viser nye tal fra Finans Danmark.

I omkring halvdelen af tilfældene lykkedes det dog bankerne, at få stoppet betalingen, så det samlede pengetab endte på 104,9 millioner kroner.

Et pengetab, der skal ses i lyset af særligt én metode, som har vist sig at være svindlernes foretrukne: vishing-opkald.

Her udgiver svindlere sig for at være fra politiet eller banken for at få folk til at udlevere personlige oplysninger:

"Dem har vi set rigtig mange eksempler på, og det er en tendens der for alvor slog igennem i 2023", siger Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finans Danmark.

Men det er ikke kun vishing, der har fanget danskernes opmærksomhed.

Falske e-mails og sms'er, der fremstår mere professionelle og troværdige end tidligere, har også bidraget til svindlernes succes. Ifølge it-sikkerhedsekspert Jesper Helbrandt bliver svindlerne mere sofistikerede, og risikoen for at blive fanget er minimal sammenlignet med det potentielle udbytte.

Det skriver TV 2.

Og selvom mange falder i fælden og 'frivilligt' overfører penge til svindlerne, pointerer Michael Busk-Jepsen, at ansvaret ikke ene og alene ligger hos borgeren. Alle sektorer - banker, teleselskaber, sociale medier og myndigheder - bærer et ansvar for at bekæmpe denne stigende tendens.