Tyskerne er begyndt at tvivle på Europa

admin

10 år siden

|

19/05/2014

Dagens topnyheder

"Washington spionerer. Bruxelles dikterer. Berlin lystrer!"

Den bombastiske anklage under overskriften "Mod til Tyskland" hænger i disse dage på lygtepæle i centrum af Berlin og andre tyske byer.

Det er Alternative für Deutschland (AfD), der prøver at få tyskerne overbevist om på søndag at sætte kryds ved det nye parti, så det kan få sin debut i EU-Parlamentet.

Ifølge de seneste meningsmålinger kan partiet gøre sig håb om at få mellem seks og syv procent af stemmerne ved valget i EU's største land.

Traditionelt har tyskerne ellers været nogle af de mest proeuropæiske medlemmer af unionen.

Men efter de senere års milliarddyre hjælpepakker til Grækenland har en vis EU-skepsis sneget sig ind. Således går det bayerske CSU, der er søsterparti til forbundskansler Angela Merkels konservative CDU, til valg på at halvere EU-Kommissionen.

- Jeg tror ikke, at denne Europa-skepsis er et helt nyt fænomen i Tyskland, siger Michael Kaeding, der er professor for Europa-politik ved Universitetet Duisburg-Essen.

- Vi har længe kunnet se, at der i befolkningen - og ikke kun der - har været modstand mod EU's påståede reguleringsvanvid og "bureaukratimonsteret" Bruxelles.

Merkels forgænger som kansler, socialdemokraten Gerhard Schröder, talte om Tyskland som Europas kassemester, og det indtryk er skærpet under eurokrisen, forklarer professoren.

- Folk har fået en fornemmelse af, at de andre lande ikke overholder reglerne og lever over evne, mens tyskerne blot er de dumme, der må bide i det sure æble, siger han.

Det er den opfattelse, Alternative für Deutschland ventes at nyde godt af ved valget.

Professoren minder dog om, at EU-parlamentsvalg af de tyske vælgere sjældent opfattes som vigtige, hvorfor protestpartier ofte kan opnå større succes.

De fleste, som Ritzau møder ved en Europa-fest foran Brandenburger Tor i den tyske hovedstad, ryster da også på hovedet, når de bliver spurgt til valgkampen.

- Europa er lidt for langt væk og fylder ikke noget hos folk, siger Sajid Kramme, der er kommunen Berlin-Mittes EU-kommitterede.

- Europa er simpelthen for uigennemskuelig, og det er erhvervslivet, der bestemmer det hele, siger den pensionerede lærer Bernhard Rawer, der dog alligevel vil stemme på et proeuropæisk parti.

- Jeg er mere bekymret for, hvad mine venner gør. De stemmer nok slet ikke.

Trods den snigende EU-skepsis bakker 72 procent af tyskerne ifølge en rundspørge fra Pew Research Institute fortsat op om euro-samarbejdet.

/ritzau/