Efter søndagens riksdagsvalg vågner svenskerne op til nyheden om, at Sverige er EU's duks, når det kommer til social retfærdighed.
Sverige topper et netop offentliggjort indeks for 2014 over social retfærdighed i de 28 medlemslande udarbejdet af det tyske institut Bertelsmann Stiftung.
Og det til trods for at Sverige har et betydeligt problem med arbejdsløshed blandt unge, hvilket også nævnes i indeksrapporten som bagsiden af den svenske succeshistorie.
Næsten hver fjerde svensker mellem 15 og 24 år er arbejdsløs. Sammenlignet med Danmark og flere andre europæiske lande er det tal højt.
Finland og Danmark halter noget efter som henholdsvis nummer to og tre i indekset, som også afslører et generelt fald i den sociale retfærdighed i Europa gennem de økonomiske krisetider.
Nordeuropa med de nordiske lande i spidsen har imidlertid formået at fastholde et relativt højt niveau af social retfærdighed gennem krisen.
Anderledes dystert er billedet for landene ved Middelhavet.
I Grækenland, Italien og Spanien har krisen haft betydelige omkostninger på stort set alle parametre, viser indekset.
Grækerne ligger sidst med 3,57, der skal holdes op mod et EU-gennemsnit på 5,6 og Sverige på 7,48. Indekset går fra nul til otte.
Det fremgår blandt andet af rapporten fra Bertelsmann Stiftung, at den sparepolitik, der fulgte krisen, i "de fleste lande har haft en negativ effekt på den sociale retfærdighed."
Det tyske indeks er baseret på indikatorer som fattigdomsforebyggelse, adgang til uddannelse og jobmarked, social samhørighed, inklusion, sundhed og retfærdighed på tværs af generationer.
I Danmark, der ligger nummer tre på indekslisten, har den sociale retfærdighed været dalende i modsætning til Finland og Sverige.
Det største fald i Danmark skete imidlertid i perioden 2008-2011 fra 7,39 til 7,08. De seneste tre år er niveauet stort set uændret, da indekset i 2014 ligger på 7,06.
/ritzau/