Tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser, at 30 danskere over 60 år mistede livet af denne årsag i 2023 – det højeste antal siden 2007.
Og tallet kan være meget højere.
Det skriver TV 2.
Kritik af madens kvalitet
Ifølge professor Mette Holst fra Aalborg Universitet er det reelle tal dog langt højere:
"Det tal er meget, meget for lavt. Vi taler flere hundrede i hvert fald. Det er jeg slet ikke i tvivl om," siger hun til TV 2.
Ældre Sagen vurderer, at fejl- og underernæring er et alvorligt problem, der hænger sammen med kvaliteten af den mad, som ældre modtager.
Ifølge chefkonsulent Rikke Hamfeldt er underernæring en kompleks udfordring, hvor maden spiller en væsentlig rolle.
Pårørende over hele landet klager over madordningerne til ældre.
Aktindsigter viser eksempler på uspiseligt kød, små portioner, rå kylling og udvandede kartofler.
Ifølge TV 2 beskriver borgerne i Lyngby-Taarbæk Kommune og Albertslund Kummune maden som dårlig og usund, og mad, der smager grimt hver gang.
Øget fokus på madens betydning
Hos Ældre Sagen efterlyser man politisk handling.
Rikke Hamfeldt foreslår, at ældre får mulighed for at vælge mellem flere retter dagligt og at måltider bringes ud flere gange om ugen:
"Ældre mennesker har typisk ikke ret meget appetit. Når du så kommer hen til et køleskab, hvor der står mad til syv dage, der er vakuumpakket, så kan det være rigtig svært at motivere sig selv til at spise," forklarer hun.
En nylig rapport afslører, at der i dag er over 200.000 underernærede danskere, hvoraf langt de fleste er ældre.
Samtidig er 45 procent af alle plejehjemsbeboere underernærede, og sygdomsrelateret underernæring koster det danske samfund 14,5 milliarder kroner årligt.
Problemet med fejl- og underernæring blandt ældre vokser i takt med, at befolkningen bliver ældre.
Mens levetiden stiger, øges behovet for bedre ernæring og madkvalitet.