Mens de fleste mennesker gør, hvad de kan for at undgå ulve, findes der tre mænd i Midt-/Vestjylland, som gør, hvad de kan for at komme i nærkontakt med de grå rovpattedyr, som på det seneste er begyndt at vise snuden flere steder i Jylland.
Det drejer sig om en hundetræner og to jægere, som går under navnet ulvetrackerne. Sammen brænder de for at "tracke" eller spore ulve i Danmark. Det har resulteret i hjemmesiden www.ulvetracking.dk, hvor borgere siden starten af året har kunnet ringe til en af de tre dedikerede ulvetrackere med oplysninger om sete ulve eller spor af disse.
- Vi er en flok glade amatører, der har ulvetracking som hobby. Vi er jo nysgerrige, når der kommer et nyt dyr i den natur, hvor vi færdes. Sammen med andre vil vi gerne lære om ulven og give vores viden videre, forklarer Thomas Boesdal, som er en af de tre ulvetrackere.
På daglig basis kontakter landmænd og jægere de tre ulvetrackerne med nye observationer.
Ulveafførring, poteaftryk og kadaverrester
Når de tre ulveglade herrer får nys om funden ulveafførring, poteaftryk eller kadaverrester rykker de gerne ud til arnestedet og går på opdagelse. Men inden afgang er der et par vigtige ting, der skal afklares, forklarer Thomas Boesdal:
- Vi stiller altid et par spørgsmål til dem, der kontakter os. Fx vender halen opad, og hvordan bevæger dyret sig? For hvis det er en ulv, peger halen ikke opad, men til gengæld bevæger den sig i en lige linje og ikke med afvigelser som en hund. I forhold til potespor har ulven et meget stort aftryk på 9-14 cm, hvilket er større end mange hundes.
Meningen med siden er at informere danskere om ulvene, men også at bidrage til forskningen. Ulvetrackerne samarbejder med Århus Universitet og sender jævnlig prøver til videre undersøgelse i Århus. Men de tre ulvetrackere er ganske neutrale, når det kommer til den verserende debat om ulve i Danmark.
- Vi tager ikke stilling til, hvorvidt ulven er en god eller dårlig ting i Danmark. Vi vil gerne fortælle om ulvene og bidrage med mere viden om disse, siger Thomas Boesdal, som lægger vægt på, at der er fortrolighed mellem dem, der melder observationer og ulvetrackerne, som ikke er interesserede i, at hobevis af folk tramper ud i naturen og leder efter ulve.
Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - altid gratis nyheder