Et farvel til 5000 danske arbejdspladser og næsten tre gange så høje energiafgifter for en almindelig husstand i Danmark.
Det kan ifølge Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, vise sig at blive resultatet af, at forudsætningerne for den brede energiaftale er skredet.
På den baggrund opfordrer Lars Løkke Rasmussen i Folketingets spørgetime tirsdag statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) til at ændre på energiafgifterne.
- Forudsætninger for klima- og energiudgifterne har ændret sig væsentligt, siden vi indgik aftalen. Derfor er der behov for at se på afgifterne, så vi ikke tvinger virksomheder ud af landet, siger Lars Løkke Rasmussen.
Han peger blandt andet på, at den voldsomme stigning i USA's udvinding af skifergas har fået priserne på fossile brændstoffer til at falde markant. Prisen på CO2-kvoter er også faldet markant.
Men for danske borgere og virksomheder er der udsigt til stigende regninger, fordi forudsætningerne for aftalen ikke længere holder.
Ifølge Venstres formand vil en gennemsnitlig husstand ikke som ventet få en stigning i varmeregningen på 1300 kroner. Ifølge Løkke tyder nye tal på, at regningen snarere bliver 3500 kroner.
For virksomhederne er det blandt andet en voldsom stigning i den såkaldte PSO-afgift, som ifølge Løkke kan sende danske arbejdspladser ud af landet.
- Hvis regeringen vil have en vækstaftale med mit parti, så bliver det her et tema, som statsministeren må forholde sig til, siger Lars Løkke Rasmussen.
En melding som støttes af Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl:
- Hvis ikke vi kan diskutere energiaftalen, så må man overveje, om det overhovedet giver mening at være med i et forlig, når vi står så langt fra hinanden, siger han.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt fastslår, at regeringen er åben for at diskutere sagen, men hun efterlyser svar på, hvor Venstre vil finde penge til at betale for lavere afgifter.
Hun advarer samtidig med endnu engang at ændre på klima- og energipolitikken:
- Vi har ikke brug for zigzagkurs i forhold til ambitionerne for klima og energipolitikken. Virksomheder opfordrer os tværtimod til at lade være med at ændre på målposterne, men i stedet indgå brede aftaler og stå fast på det, der er besluttet.
- Jeg er ikke enig i, at verden har ændret sig. Det er Venstre, der har ændret sig, siger Helle Thorning-Schmidt.
Ifølge Lars Løkke Rasmussen vil de fire borgerlige partier tirsdag sende et brev til regeringen for at få en drøftelse af ambitionerne for klima- og energipolitikken.
/ritzau/