En gruppe helt unge drenge og mænd med indvandrerbaggrund har i månedsvis udsat værtshuse på det ydre Nørrebro i København for trusler, chikane og hærværk. Men på trods af talrige anmeldelser griber politiet ikke ind. Det fortæller Radio24syv.
- For nylig kom nogle unge mænd ind på baren og råbte, at alle gæster skulle forlade stedet. De råbte så, at stedet tilhører dem, og at Nørrebro hører under sharia, så der ikke måtte drikkes alkohol, siger Heidi Dyrnesli fra Café Heimdal ved Nørrebro Station til Radio24syv.
Tre værtshusejere og ansatte står onsdag frem i Radio24syv og beretter om, hvordan gruppen af unge hærger, truer og chikanerer. Og om hvordan de forgæves forsøger at involvere politiet.
Værtshusejer Birgitte Fischer, der ejer værtshuset Mucki Bar sammen med sin mand, Mohammed Ahmed, fortæller, at bandemedlemmer fra området vil have mindst 60.000 kroner i "beskyttelsespenge". Som pressionsmiddel bruger de unge trusler og hærværk.
- For nylig blev der kastet en brosten gennem vinduet, mens der sad gæster ved bordet lige under vinduet. Brostenen kunne have ramt dem, og alt glasset splintrede jo indad mod gæsterne, siger Birgitte Fischer.
Parret fortæller, at de flere gange om ugen - dels ved at ringe 112, dels ved at udløse en særlig overfaldsalarm - forsøger at få politiets hjælp. Men enten ankommer betjentene sent, eller også beder politiet blot parret om at beskrive gerningsmændene.
Ifølge værtshusejerne prioriterer politiet tilsyneladende ikke at undersøge mere håndfaste beviser nærmere. Eksempelvis afviste politiet ifølge Birgitte Fischer at undersøge en brosten for fingeraftryk, som blev kastet ind gennem ruden til Mucki Bar.
- Vi samlede forsigtigt stenen op og lagde den i en plastikpose, fordi vi tænkte, at politiet måske kunne tage fingeraftryk. Men de ville ikke have den, siger hun til Radio24syv.
På samme måde viste politiet ikke interesse for Café Heimdals videoovervågning, efter at gruppen af unge havde været inde og råbe om sharia, fortæller bartender Heidi Dyrnesli.
Hos lokalpolitiet på Nørrebro forstår politikommissær Peter Veje godt frustrationen.
- Men vi skal jo tage de her unge mænd med fingrene i kagedåsen, og det har vi meget svært ved. De tager jo benene på nakken, inden vi kommer, siger han til Radio24syv.
/ritzau/