En syvårig pige fra Palæstina er flygtet uledsaget til Danmark i november sidste år.
Hun bor nu hos en moster på Sjælland, men i et mere end et år har hun ikke set sine forældre. Hun kan nemlig ikke lige som andre flygtninge få betalt sine forældres rejse til Danmark, skriver Information.
Forklaringen skal findes i et gammelt aktstykke til finansloven fra efteråret 1987. Her fremgår det, at staten betaler for transporten af herboende flygtninges "ægtefæller og mindreårige børn".
Ingen tænkte tilsyneladende på, at en ansøger om familiesammenføring kunne være et mindreårigt barn, der selv havde opholdstilladelse i Danmark og derfor søgte om at få sine forældre til Danmark.
- Ja, det kan man godt kalde et hul i reglerne, siger asylchef Eva Singer fra Dansk Flygtningehjælp til Information.
- En voksen almindelig flygtning vil have meget vanskeligt ved selv at skulle betale for sin families rejse til Danmark. Men et mindreårigt barn vil slet ikke have de muligheder, siger hun.
- Vi risikerer, at barnet ikke kan nyde godt af den tilladelse til at blive sammenført med sine forældre, som Danmark har givet. Så på den ene side anerkender vi, at hun som mindreårigt barn har ret til sine forældre.
- På den anden side forhindrer man i praksis, at hun kan få gavn af denne ret, fordi man ikke vil betale for rejsen. Det er overhovedet ikke rimeligt med en sådan forskelsbehandling, siger Eva Singer til Information.
Selv om FN’s Børnekonvention foreskriver, at uledsagede mindreåriges sager skal behandles på en "positiv, human og hurtig måde", var det først i slutningen af maj, at Udlændingestyrelsen nåede frem til, at den syvårige pige ikke var "tilstrækkelig moden til at få sin ansøgning om asyl i Danmark behandlet", som de skrev i en afgørelse.
Information har bedt den danske ambassade i Beirut om en kommentar, men foreløbig uden resultat.
Udlændingeordfører Johanne Schmidt-Nielsen (EL) vil tage spørgsmålet op på det kommende samråd om ventetider for uledsagede flygtningebørn.
- Det er dybt urimeligt, hvis en lille pige stilles dårligere end voksne flygtninge. Det må aldrig blive sådan, at hensynet til barnets tarv bliver et spørgsmål om kroner og øre, siger hun til Information.
Det har ikke været muligt for Information at få en kommentar fra udlændingeminister Inger Støjberg (V).
/ritzau/