En mistanke om svinepest på Danish Crowns slagteri i Herning har vist sig at være ubegrundet.
Det konkluderer Fødevarestyrelsen efter at have undersøgt forholdene omkring en død gris, der ankom til slagteriets stald onsdag morgen.
- Der var ingen tegn på svinepest i de to svinebesætninger, som Fødevarestyrelsens dyrlæger har besøgt i forbindelse med undersøgelsen af en mistanke om svinepest, skriver myndigheden i en pressemeddelelse.
Styrelsen har foretaget kliniske undersøgelser og taget temperaturen på grisene i de to besætninger.
Det var svin fra de to besætninger, som blev fragtet i den lastbil, hvor den døde gris blev fundet.
På den baggrund har slagteriet i Herning fået tilladelse til at genoptage produktionen.
Og hos Danish Crown har man travlt med at indhente det tabte.
- De næste timer skal der læsses en masse varer ud, og lige nu vælter det ud med lastbiler. Vi skal have nogle varer ud til supermarkederne, siger pressechef Jens Hansen til Ritzau.
Slagteriet i Herning producerer størstedelen af de varer, som Danish Crown leverer til de danske supermarkeder.
Lukningen har derfor forsinket leverancerne af svinekødsprodukter til butikkerne.
- Der vil formentlig være nogle enkelte butikker i yderområderne, der ikke får de varer, de skal have i morgen, men vi gør alt, hvad vi kan i samarbejde med kæderne for at nå ud med alle de varer, vi kan, siger Jens Hansen.
Grisesultne forbrugere risikerer således at blive skuffede som følge af smittemistanken.
- Der vil ganske givet være svinekød derude, men det kan godt være, at der ikke lige er den medister eller det halve kilo hakket kalv og flæsk, man skal have. Der vil være et udvalg, men nogle steder vil det være noget mindre, end det plejer at være, siger pressechefen.
Danish Crown anslår, at produktionsstoppet som minimum har kostet virksomheden "et højt sekscifret beløb".
/ritzau/