Fødevarestyrelsen har set sig nødsaget til at aflive i alt cirka 1.100 duer, høns og andre prydfugle, der er blevet fundet i en kolonihaveforening på Ålestokkevej i Næstved.
Årsagen til dette er, at analyseresultater fra Statens Serum Institut har afsløret, at sygdommen Newcastle Disease er blevet fundet blandt disse fugle.
En række prøver blev indsendt, da der blev observeret et usædvanligt stort antal syge og døde duer. Disse prøver har nu vist, at fuglene er ramt af Newcastle Disease. Det er første gang siden 2005, at der er blevet gjort fund af fjerkræsygdommen i Danmark.
Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.
I den kolonihaveforening, hvor sygdommen er blevet fundet, er der i alt 23 medlemmer, der holder både duer, hobbyhøns og andre prydfugle. Ifølge Fødevarestyrelsen er der også duer på en anden adresse i området, der er ramt af sygdommen.
For de fleste arter af fjerkræ og fugle, er Newcastle Disease en dødelig sygdom. Den er dog ikke farlig for mennesker, hvorfor man ikke skal være bekymret for smitte, hvis man spiser æg eller kød.
Fødevarestyrelsen slår fast, at man ikke er bekymret for, at sygdommen ender med at sprede sig til de store hønse- og kalkunfarme i landet, da det i fjerkræerhvervet er obligatorisk at vaccinere mod Newcastle Disease.
På trods af, at det ikke forventes, at sygdommen vil sprede sig til store farme, kommer udbruddet alligevel til at have konsekvenser for eksporten af æg og fjerkræ.
"Udbruddet med Newcastle Disease betyder desværre, at vi risikerer at lande uden for EU lukker for blandt andet importen af danske æg og fjerkræ i minimum tre måneder. Det betyder tabte eksportindtægter for erhvervet i millionklassen," siger Mette Kirkeskov Sie, der er veterinærchef i Fødevarestyrelsen.
Efter fundet af Newcastle Disease, har Fødevarestyrelsen oprettet en beskyttelseszone på 3 kilometer sat en restriktionszone på 10 kilometer rundt om hhv. kolonihaveforeningen og den anden smittede adresse.
Inden for disse zoner er det ikke tilladt at sælge og flytte æg, høns og andre fugle. Det er kun tilladt, hvis man får en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen.
Hertil er ejerne af fjerkræ og fugle forpligtet til at holde deres dyr isoleret og beskyttet mod kontakt til andre dyr, hvilket også omfatter vilde fugle.