En ny kombination af økonomisk tilskud til rygestopmedicin og deltagelse i rygestopkurser har fået mange storrygere, som dagligt ryger mere end 15 cigaretter, til at skodde den sidste smøg.
Det viser en ny midtvejsevaluering af et stort rygestopprojekt, hvor hver fjerde kommune deltager med i alt 2635 personer.
Det skriver Politiken.
Seks måneder efter at kurset er slut, er 52 procent af deltagerne stadig røgfrie. Normalt er det 36 procent, der holder sig fra tobak et halvt år efter rygestop, viser tal fra Rygestopbasen.
At over halvdelen stadig har kvittet tobakken efter et halvt år, er ifølge Charlotta Pisinger, forskningsoverlæge på Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed i Region Hovedstaden, et flot resultat.
- Storrygerne er en svær gruppe at få fat i, og det er virkelig en udfordring at få dem til at stoppe, fordi deres kroppe og hjerner er blevet utrolig afhængige af nikotinen, siger hun til Politiken.
Hun tilføjer dog, at den store andel eksrygere skal ses i lyset af, at 75 procent af deltagerne selv har henvendt sig til kommunen og derfor givetvis har været motiverede for at stoppe.
Helle Stuart er projektleder for et rygestopprojekt, hvor ni københavnske vestegnskommuner arbejder tæt sammen.
Her får deltagerne løbende udleveret værdikuponer à 425 kroner, som de kan købe rygestopmedicin for. Loftet er 1700 kroner per kursist. Og Helle Stuart er ikke i tvivl om, at tilskuddet er afgørende for succesen.
- Tilskuddet har brudt en barriere, fordi mange rygere helst ikke vil bruge medicin. Og når det så ovenikøbet koster penge, får man det ikke gjort.
- Men værdikuponerne gør, at storrygerne er villige til at prøve medicinen, og inden de får set sig om, er de faste deltagere på et af vores rygestopkurser, siger hun til Politiken.
/ritzau/