Spotify afslører: Her er sangene, du ikke vil indrømme at du lytter til

Ronja Ryde

|

31/07/2014

Dagens topnyheder

Hemmeligheden er ude, og nu er det ikke længere muligt at skjule, hvilke numre, vi er mest flove over at lytte til. Verdens førende streamingtjeneste Spotify afslører i dag, at verdens mest streamede guilty pleasure-nummer er Lou Begas megahit 'Mambo No. 5' fra 1999.

På andenpladsen kommer Wham's 'Wake Me Up Before You Go Go' fra 1984, tæt efterfulgt af 'My Sharon'a af The Knack fra 1979. På listen finder man også 'Cotton Eye Joe' (1995) og 'Who Let The Dogs Out' (2000) af henholdsvis Rednex og Baha Men.

Spotify har analyseret over 120.000 playlister kaldet “Guilty Pleasures” for at afdække hvilke 10 sange, som folk helst vil holde skjult, at de streamer.

Top 10 over guilty pleasures

1. Mambo No. 5 – Lou Bega
2. Wake Me Up Before You Go Go – Wham!
3. My Sharona – The Knack
4. Don’t Stop Believin’ – Journey
5. Cotton Eye Joe – Rednex
6. You Spin Me Round (Like a Record) – Dead Or Alive
7. Who Let The Dogs Out – Baha Men
8. Never Gonna Give You Up – Rick Astley
9. U Can’t Touch This – MC Hammer
10. Call Me Maybe – Carly Rae Jepsen

Spotify analyserede også forskellene mellem mænd og kvinders “Guilty Pleasure”-playlister for at finde ud af hvilke numre, som forekom hyppigst. One Direktions ,What Makes You Beautiful, tog førstepladsen hos kvinderne med både Spice Girls og Backstreet Boys i top 5.

Mændene placerede Carly Rae Jepsens hit fra 2012 ,Call Me Maybe i toppen med Britney Spears’ Toxic og Journeys 'Don’t Stop Believin’' lige i hælene.

Kvinders guilty pleasures

1. What Makes You Beautiful – One Direction
2. Call Me Maybe – Carly Rae Jepsen
3. I Want It That Way – Backstreet Boys
4. Wannabe – Spice Girls
5. Wrecking Ball – Miley Cyrus


Mænds guilty pleasures

1. Call Me Maybe – Carly Rae Jepsen
2. I Want It That Way – Backstreet Boys
3. Don’t Stop Believin’ – Journey
4. Toxic – Britney Spears
5. Wannabe – Spice Girls

For at forstå, hvorfor vi skammer os over vores ”Guilty Pleasure”-sange, rådspurgte Spotify sig hos Jacob Jolij, professor i kognitiv psykologi og neuroscience fra University of Groningen.

Professoren forklarer, at de numre, som kun kræver en lille hjerneaktivitet for at blive lyttet til nemt bliver en guilty pleasure, og at skyldfølelsen er drevet af, hvad der kulturelt er defineret som cool. I modsætning hertil stiller mere kompleks musik som fx jazz eller progressiv rock større krav til det kognitive system, hvilket betyder, at det derfor er mindre sandsynligt, at sådanne former for musik bliver defineret som guilty pleasure.

Angela Watts, VP Global Communications hos Spotify, siger:

- Det er ofte de fedeste hits, vi kender til i forskellige musikquizzer, så det er fantastisk at se, at der stadig er plads til musik, som vi er flove over at fortælle andre, at vi hører.

- For dem, som ikke er så åbne omkring deres musiksmag, er der altid Spotifys private session- funktion, hvor man kan lytte til hvilken som helst musik uden for frygt at blive dømt.

Lyt til Spotifys Guilty Pleasure-liste her: