Spansk professor: Europa inspireret af dansk EU-skepsis

admin

10 år siden

|

20/05/2014

Dagens topnyheder

Modstanderne af det stadig tættere samarbejde i Den Europæiske Union står ved denne uges valg til Europaparlamentet til at få så godt et valg i flere EU-lande, at de ifølge en spansk professor kan ende med at tage selve parlamentet som gidsel.

Og det vil foregå efter dansk forbillede, siger seniorforsker ved tænketanken European Council on Foreign Relations José Ignacio Torreblanca til Ritzau.

- Danmark har allerede debatteret det her længe. Når euroskeptikerne eller euromodstanderne får et betydeligt antal stemmer, så ændrer det standardbetingelserne for politik, og de frister mainstreampartierne til at rette delvist ind efter det billede.

- Jeg tror, at den bølge af politisering, der begyndte i Danmark med euroafstemningen i 1990'erne, nu har ramt alle landene. Og selve Europaparlamentet, siger Torreblanca.

Ifølge Torreblanca vil euroskeptikerne næppe engagere sig markant i selve lovgivningsarbejdet i EU, selv om de måske sætter sig på 150 af de 751 pladser.

Men han tror, at de med markante valgsejre i blandt andet Frankrig, Storbritannien og Holland vil sætte de gamle, etablerede partier så meget under pres, at de bliver tvunget i armene på hinanden.

Det kan betyde, at de ikke længere kan føre traditionel højre-venstre politik.

Og mens de to store i parlamentet - de konservative EPP og socialdemokratiske S&D - forventes at indgå brede kompromisser uden om skeptikerne, spår Torreblanca, at fløjen med blandt andre britiske Nigel Farage, hollandske Geert Wilders, franske Marine Le Pen og danske Morten Messerschmidt mest er interesserede i at blive hørt i national politik.

- Farage, Wilders og Le Pen har gjort det ganske klart, at de går efter at skabe jordskælv derhjemme og efter grundlæggende at ændre politikkens væsen.

- De forstår paradoksalt nok, hvordan EU virker. De ved, at regeringerne stadig har det sidste ord. Så jo svagere regeringen er, jo mere indflydelse får skeptikerne derhjemme - og jo mindre sker der i Bruxelles. Parlamentet er bare et gidsel, siger José Ignacio Torreblanca.

/ritzau/