Socialt udsatte børn og unge har endnu mere gavn af at komme ud i naturen end andre børn - men kommer det mindre.
Det forsøger Bikubenfonden nu at råde bod på i et partnerskab med fem børne- og ungeorganisationer.
Sammen vil de i år gennemføre 36 camp-ophold og 70 guidede oplevelsesture i de fynske Svanninge Bjerge - og desuden uddanne 80 frivillige guider i camps og ture. Et initiativ, der modtages positivt af flere forskere, skriver Politiken onsdag.
- Oplevelser i naturen kan fremme følelsen af at høre til og være en del af noget større.
- Det kan under trygge rammer understøtte gode relationer mellem mennesker og fremme det enkelte barns udvikling og trivsel, siger Poul Hjulmann Seidler fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet til Politiken.
Undersøgelser fra blandt andet Statens Institut for Folkesundhed viser, at den fysiske aktivitet generelt er lav blandt socialt udsatte børn og unge - og den falder fortsat.
Men der mangler systematisk forskning i naturoplevelser, og derfor har Bikubenfonden allieret sig med firmaet Rådgivende Sociologer, der skal dokumentere effekten af de 36 camps.
Der er dog allerede en række undersøgelser, der viser, at naturen især gavner sårbare grupper: Stressramte kommer sig ifølge Arbejdsmedicinsk klinik i Aarhus eksempelvis bemærkelsesværdigt hurtigere med et forløb i naturen.
I Hillerød Kommune har demente fået det bedre og kan klare mere efter aktiviteter i det fri. Og Syddansk Universitet konkluderer, at friluftsliv medfører "positive terapeutiske og pædagogiske forandringer" for handicappede.
I Kommunernes Landsforening (KL) siger kontorchef Tina Wahl, at det er første gang, KL hører om naturprojekter koblet til anbragte børn.
Hun understreger, at der godt kan være kommuner, der allerede indtænker naturen i deres tilbud til udsatte børn og unge. Men hun påpeger samtidig, at kommunerne så vidt muligt skal bruge metoder, der er baseret på dokumenteret viden.
- Så vi vil meget gerne se resultaterne fra Bikubenfondens projekter, så kommunerne eventuelt kan anvende det i arbejdet med udsatte børn og unge, siger Tina Wahl til Politiken.
/ritzau/