Personer, der vender hjem fra kampdeltagelse i Syrien og Irak, er en trussel mod Danmark, mener blandt andre Politiets Efterretningstjeneste.
Derfor har Folketinget torsdag vedtaget en lov, der med justitsminister Søren Pinds (V) egne ord er "vidtgående", nemlig et forbud mod at rejse til områder, hvor en terrororganisation er part i en væbnet konflikt.
Loven indeholder også længere straffe for at lade sig hverve til terrorisme og fængselsstraf for at modtage økonomisk støtte fra en terrororganisation.
Siden straffelovens terrorbestemmelser sidst blev revideret i 2006 har det ifølge Søren Pind vist sig, at terrororganisationer, der deltager i væbnede konflikter, generelt er en større trussel mod det omgivende samfund, end andre terrororganisationer.
- Når en terrororganisation organiserer sig som en væbnet styrke, har den en kapacitet til at begå terrorhandlinger, som går ud over, hvad der ellers kendes, lød det fra Pind, da han fremsatte lovforslaget i maj.
84 stemte for, 25 imod, herunder De Radikale.
- Vi er bange, for at navnlig freelancejournalister vil blive for hårdt ramt, siger retsordfører Zenia Stampe (R).
- Vi synes også, at der er for meget elastik i strafferammen. Den går helt op til seks år, men det er ikke lykkedes at få ministeren til at præcisere, hvad der skal til for at få den høje straf.
Hun understreger, at De Radikale sådan set var enig i hensigten med forslaget. Derfor blev det detaljer, der afgjorde, at partiet endte med at stemme sammen med Enhedslisten, Alternativet og SF.
Ud over Venstre fik forslaget opbakning fra Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative.
Loven træder i kraft 1. juli. Hvilke områder, det konkret vil være forbudt at rejse til, skal Forsvarsministeriet, Udenrigsministeriet og Justitsministeriet beslutte. Det ventes at være på plads til september.
/ritzau/